В новата ситуация, създала се след нахлуването на Русия срещу

...
В новата ситуация, създала се след нахлуването на Русия срещу
Коментари Харесай

The Times: Войната в Украйна принуждава неутралните държави в Европа да изберат страна

В новата обстановка, основала се след нахлуването на Русия против Украйна, няма място за остарялата идея за неутралитет и страните, които се назовават ​​неутрални, ще би трябвало да преразгледат политиката си, написа интернационалният редактор на английския вестник The Times, Роджър Бойс, в материал, показан без редакторска интервенция.

Неутралните страни постоянно са били обсъждани като самобитна детска площадка от съветските шпиони. Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и неговите наследници се усещаха свободни да работят във Виена, наемайки марионетки, управлявайки мрежи, прониквайки в интернационалните организации. Въпреки че видяхме възмущението на Запада от заграбването на Крим от Владимир Путин през 2014 година, скоро нещата в Австрия се върнаха към естественото. Путин беше забелязан да танцува валс на сватбата на австрийския външен министър Карин Кнайсел, като я възнагради с одобрителна усмивка, до момента в който тя правеше бездънен поклон пред него.

Не е единствено Австрия. Неутрален и самостоятелен Кипър към момента е много безвредно място за съветските пари. През лятото богати съветски съпруги вършат благотворително тичане на високи токчета по улиците на Лимасол. В дните на Путин в Санкт Петербург той прави най-малко 19 частни визити през границата в Хелзинки. Неутралният статут се възприема като открита покана за подкопаване на западните наказания, за укриване и измиване на благосъстояние, за паркиране на яхти и вложение в парцели.

Това би трябвало да се промени. Финландия и Швеция взеха вярното решение да засилят отбраната си и да се причислят към НАТО - макар че формалното присъединение към момента е възпрепятствано от турския водач Реджеп Тайип Ердоган - и става все по-очевидно, че няма бъдеще за неутралитета в Европа, непрекъснато застрашена от война от изток. Все повече и повече на Украйна и нейните западни поддръжници излиза наяве, че неутралитетът е просто форма на " възползване от обстановката ". Малта, Австрия и Швейцария са харчили по-малко от 1% от Брутният вътрешен продукт за защита преди съветската инвазия. Ирландия, макар че харчи много обилно за много положителната си дипломатическа работа, отделя единствено 0,3 % за своите въоръжени сили. И въпреки всичко всички те се възползват индиректно от " одеялото " за сигурност на НАТО; никой не може да се усеща в сигурност в Европа, в случай че на Русия е разрешено да трансформира границите с принуждение.

Малта, Кипър, Ирландия и Австрия са членове на Европейския съюз, който се появи с експлицитната цел да предотврати нова континентална война. Какво бъдеще може да има за европейската " стратегическа еднаквост ", в случай че картата на континента е изпъстрена с страни, които се отхвърлят по един или различен метод да способстват за взаимната защита? Кои от тях към момента тихомълком залагат за победа на Путин?

Западните усещания за 11-месечния спор в Украйна се развиха от това, че той е противен районен спор, който може би може да бъде решен в класическо съглашение земя против мир, до цивилизационен спор, който би могъл да промени фундаментално международния ред. Нищо чудно, че пратеник от Давос беше забелязан предходната седмица да стиска копие от " Пустата земя " на Т. С. Елиът, написана преди 100 години след една опустошителна международна война и преди друга, задаваща се на хоризонта.
Обикновено индиферентният 99-годишен Хенри Кисинджър се включи в полемиката в Давос, преобръщайки дългото си опълчване против присъединението на Украйна към НАТО: към този момент няма място за договаряния за интернационално обезпечен неутралитет на Украйна и участието в НАТО към този момент съгласно него е подобаващ резултат. Но, акцентира той, задачата на войната не може да бъде унищожаването на Русия като страна. Това " би отворило обширната област от 11 часови зони за вътрешен спор и за външна интервенция в миг, когато там има 15 000 и повече нуклеарни оръжия ".

С други думи, време е за избор. Дори Швейцария, дядото на неутралитета от налагането му на Виенския конгрес през 1815 година, е призована да бъде по-гъвкава в своето пояснение на концепцията. Неутралитетът е известен в страната и се смята за главен за националния разцвет. Тук би трябвало да отбележим и обстоятелството, че тя не е билa атакувана от 200 и повече години от непознати войски.

Но в Европа има и ослепителен спомен за това какво се случва, когато тесният прочит на неутралността ви води в неверния завършек на дебата; като преуспяващ бизнес, да вземем за пример, с нацистка Германия. Санкциите против Кремъл вървят на зигзаг. Сега Швейцария блокира износа на оръжия, закупени на нейна територия от Германия, Дания и Испания за потребление от украинските сили. Това докара до някои основателни остри рецензии от немски, украински и натовски представители в Давос.

Факт е, че старомодният неутралитет от Студената война би трябвало да има честен съставен елемент, в случай че желае да продължи да бъде годен. Руската война визира толкоз доста основи за това по какъв начин Европа би трябвало да продължи, по какъв начин би трябвало да бъдат защитавани нейните полезности и рестриктивните мерки на геополитиката, че даже дребните национални страни към този момент не могат да се крият под завивката.

Авторите на шпионски романи натрупаха материал с помощта на военновременните неутрални страни - Иън Флеминг получи ентусиазъм за приключенията на Джеймс Бонд при визити в португалските казина в Ещорил, където сътрудници на Гестапо, свалени кралски фамилии и еврейски бежанци седяха дружно на игралните маси - само че в действителност там нямаше нищо сантиментално. Неутралитетът е акт на цинично отдръпване.

Сега императивът е да защитим суверенитета на Украйна и да имаме ясно чувство за отговорностите на Запада. Това важи за Турция на Ердоган, която наподобява има вяра, че може да продължи да лавира сред Русия и Запада, като в същото време остава авторитетен член на НАТО. Анкара би трябвало да вземе решение, преди да падне неприятно от два стола на земята.

Това се отнася и за многото африкански и азиатски страни, които " отписват " спора в Украйна като опит на Америка да утвърди своята хегемонна роля в агонизираща Европа, което тях не ги визира. Те би трябвало да схванат, че това, което се случва в източните околности, е съветска колониална война. Не е време някой да седи на оградата и просто да гледа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР