В нова книга учени твърдят, че химическото замърсяване оказва сериозно

...
В нова книга учени твърдят, че химическото замърсяване оказва сериозно
Коментари Харесай

Учени: Химическите замърсители смаляват пенисите и сриват фертилността

В нова книга учени настояват, че химическото замърсяване оказва съществено влияние върху половото развиване – от смаляване на пенисите до фрапантен спад в женската фертилност.

Както Грета Тунберг съобщи в Twitter, може би таман смаляването на гениталиите е това, което ще накара човечеството да предприеме ограничения и да избави околната среда.

Твърдението е изложено в нова книга на доктор Шана Х. Суан – водещ епидемиолог в региона на околната среда и репродуктивността от Медицинското учебно заведение в Икан – наречена Count Down: How Our Modern World Is Threatening Sperm Counts, Altering Male and Female Reproductive Development, and Imperiling the Future of the Human Race.

Наред с десетките вреди, които животът в 21-ви век оказва върху нашето здраве, книгата се концентрира и върху метода, по който химикалите в актуалната среда трансформират съществено човешката половост и фертилност.

През 2017-та Суан е била част от проучване, което открива, че равнищата на сперматозоидите измежду мъжете в някои западни страни са спаднали с над 50 % единствено за четири десетилетия. Съществуват няколко пояснения за тази наклонност, само че Суан е изключително заинтригувана от метода, по който химикалите в нашата среда се отразяват на половото здраве.

По-голямата част от паниките се отнасят до широкоразпространените фталати – група химикали, които се употребяват в стотици потребителски артикули: от играчки и хранителни опаковки до лакове за коса и бои. Фталатите са и ендокринни разрушители, което значи, че могат да повлияят съществено на ендокринната ни система. Смята се, че излагането на фталатите, както и други ендокринни разрушители, е главната причина за намаляването на броя и качеството на сперматозоидите.

Те са свързани и с доста по-голям брой случаи на дисторция на гениталиите. В диалог пред The Intercept Суан изяснява, че нейното проучване демонстрира, че излагането на фталати в края на първия триместър в утробата е обвързвано с раждането на бебета с по-къса аногенитална отдалеченост (това на процедура е дистанцията сред ануса и началото на гениталиите).

Не всички обаче се тормозят от тази опасност. Според някои суматохата, обвързвана с ендокринните разрушители, евентуално е надценена и страховете са изопачени. Суан признава, че сигурно някои от връзките са неуверени, само че огромният брой доказателства подсказва, че химикалите са свързани с поредност от промени в половата интензивност – от демаскулацията на жабите от типа ага до неналичието на интерес към секс (при хората, не при жабите).

Суан обаче добавя, че смаляващите се пениси не са главната ни грижа – излагането на тези химикали може да окаже големи последствия върху фертилността и половото развиване по целия свят и евентуално да заплаши бъдещето на човечеството.

За да избегнем това, тя счита, че обществата би трябвало да се дистанцират от тези химикали и да понижат неотложно използването им.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР