В нов федерален обвинителен акт американският сенатор Боб Менендес е

...
Коментари Харесай

Американският сенатор Боб Менендес е обвинен в приемане на „подаръци“ от Катар

В нов федерален обвинителен акт американският сенатор Боб Менендес е бил упрекнат в приемане на подкупи от Катар – втората непозната страна, за която се твърди, че е оказал непозволена помощ, съобщи “BBC “. Според последните обвинявания той е взел участие в корупционна скица в интервала 2021-2023 г .

Адвокатът на сенатора от Ню Джърси съобщи, че изказванията на Министерството на правораздаването са „ неоснователни “ и „ странни догатки “ . Самият Менендес , демократ, пледира, че е почтен през октомври по обвинявания, че е работил като противозаконен сътрудник на Египет. Той е изправен пред от ден на ден апели да подаде оставка , в това число от личната си партия, само че досега отхвърля да се отдръпна .

В обвинителния акт , показан през вчерашния ден, се твърди, че сенаторът е приемал разнообразни дарове , в това число билети за автомобилни надпревари, в подмяна на свои изказвания, в които се изрича ласкаво за катарското държавно управление . Документът не съдържа нови обвинявания, само че включва нови детайлности за неговите и хипотетичните закононарушения на брачната половинка му – Надин Менендес . Тя от своя страна е упрекната в същата хипотетична скица за рушвет и изнудване, и отхвърля да се признае за отговорна. Трима предприемачи от Ню Джърси, посочени в делото, също отхвърлиха обвиняванията.

Последното обвиняване удължава периода на хипотетичния скрит план с една година и включва времето, през което той е политикът е бил ръководител на Сенатската комисия по външни връзки – пост, който той напусна след повдигането на първичните обвинявания през септември.

70-годишният Менендес изрично отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване . В новия обвинителен акт се твърди, че той е оказал помощ на един от упрекнатите предприемачи – Фред Дайбес , като е отправил обществени мнения в интерес на Катар, с цел да му помогне да си обезпечи инвестиция . Твърди се още, че измежду облагите , които Менендес е получил от катарците, са и билети за съревнование на Формула 1 в Маями, Флорида . Обвинението гласи също, че един ден откакто се е върнал от пътешестване до Катар и Египет и е бил качен на летището от водача на Дайбс, сенаторът е направил търсене в интернет на информация за това „ какъв брой коства един кг злато “. При претърсването на къщата на Менендес през юни 2022 година са открити, наред с други движимости, две еднокилограмови златни кюлчета , които съгласно държавното управление са били предоставени като част от договорката за приемане на рушвет. Разследващите са се натъкнали и на стотици хиляди долари в брой , върху които има пръстови отпечатъци и ДНК на предприемача Фред Дайбес.

Адам Фий , юрист на Менендес, разгласи в свое изказване, че „ новите обвинявания на държавното управление миришат на обезсърчение “. Той акцентира също, че всички изказвания на Прокуратурата се „ основават на рутинни, законни контакти сред сенатора и неговите гласоподаватели или задгранични чиновници “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР