В нощта на 13 септември започнахавоенни действия между въоръжените сили

...
В нощта на 13 септември започнахавоенни действия между въоръжените сили
Коментари Харесай

Започнаха военни действия между Армения и Азербайджан

В нощта на 13 септември започнахавоенни дейности сред въоръжените сили на Армения и Азербайджан. В резултат на бойните дейности има починали и ранени, съобщи БГНЕС.

Министерството на защитата на Армения заяви, че 13 септември в 00:05 часа азерската войска е почнала обстрел на градовете Горис, Сотк и Джермук, където са ситуирани позициите на арменските въоръжени сили. Азербайджан е употребявал артилерия, голямокалибрено и стрелково оръжие, безпилотни самолети.

Арменският министър председател Никол Пашинян организира телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин, по време на който страните разискаха ескалацията на арменско-азербайджанската граница. Силите на Министерството на изключителните обстановки на Армения в регионите, където се водят престрелките, бяха преведени в режим на нараснала подготвеност.

Говорителят на арменското министерство на защитата Арам Торосян заяви за починалите и ранените в редиците на арменските въоръжени сили, броят им се прецизира. Министерството на защитата на Армения разгласи за натоварен обстрел, в това число гражданската инфраструктура, от страна на Баку и прикани жителите да се въздържат от издание на фрагменти от сцената на военните дейности.

Арменската полиция мина на засилен режим на работа, а жителите бяха призовани да не изпадат в суматоха. Министерството окачестви като неистина изказването на Азербайджан, че арменската страна е почнала обстрела, и упрекна Баку, че приготвя осведомителна основа за тази провокация. Ереван разгласи, че позиционните боеве не престават и след 04:00 часа на 13 септември.

Никол Пашинян разиска по телефона с френския президент Еманюел Макрон изострянето на арменско-азербайджанската граница. Той организира и съвещание на Съвета за сигурност на страната, по време на което беше решено да се потърси помощ от Русия, ОДКБ и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за разрешаване на обстановката по границата.

От своя страна, Азербайджан заяви за бойкот на арменските въоръжени сили в Дашкесанско, Келбаджарско и Лачинско направление. Ереван целеустремено изостря ситуацията на границата през последния месец, концентрира настъпателни оръжия, тежка артилерия и жива мощ и на 13 септември обстрелва позициите на азербайджанската войска в тези региони.

Министерството на защитата на Азербайджан изясни конфликта с предотвратяването на минирането на региони сред позициите на азербайджанските армейски елементи и снабдителния път от диверсионни групи на арменските въоръжени сили.

От арменските обстрели азербайджанската войска е претърпяла загуби в жива мощ, потърпевша е и военната инфраструктура на страната. Баку заяви за загуби измежду персоналния състав и военната техника на арменските елементи, участващи в диверсионни интервенции.

Министерството на защитата на Азербайджан назова информацията за нахлуването на азербайджански войски на територията на Армения неуместна и упрекна за обстановката Ереван.

Медийната работа на арменското държавно управление заяви, че френският президент Еманюел Макрон е окачествил ескалацията на напрежението като неприемлива и акцентира нуждата от разрешаване на обстановката.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани Армения и Азербайджан да прекратят военните дейности. Според него спорът няма военно решение.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР