В неделя сръбският президент Александър Вучич обяви, че страната е

...
В неделя сръбският президент Александър Вучич обяви, че страната е
Коментари Харесай

Главоболията, които новата сръбска сделка с Газпром създава на Европейския съюз

В неделя сръбският президент Александър Вучич разгласи, че страната е постигнала съглашение за нова тригодишна договорка за доставка на съветски газ с " Газпром ".

Новините пристигнаха в под напрежение миг и сътвориха нови главоболия за западния алианс, който се опълчва на Путин, и най-много за Европейския съюз.

В другия завършек на континента европейските министър председатели бяха потънали в изтощителни договаряния за шестия пакет от наказания против Москва. Окончателната договорка, оповестена късно в понеделник, включва точно възбрана на вноса на съветски нефт в блока.

Брюксел бе заставен да направи изключения за доставките към Унгария, Словакия, Чехия, защото нямаат изход на море и се нуждаят от време, с цел да си обезпечат други възможности, до момента в който министър-председателят Кирил Петков заяви, че България е единствената страна с пристанище, която ще получи дерогация до 2024 година. Някои членове на алианса възприеха това като огромна отстъпка.

Дори Сърбия да не е членка в Европейски Съюз, тя е в проекта за разширение на съюза, който включва и някои от нейните съседи. Разпространяването на изток към Западните Балкани се приема като ключ към европейската сигурност - още повече на фона на нашествието на Русия в Украйна.

Сърбия играе решаваща роля измежду балканските страни заради редица аргументи. Размерът, популацията и географското ѝ състояние я вършат водещ участник в геополитиката на района. За да се организират диалози за бъдещето на Босна или Косово, сръбското държавно управление също би трябвало да участва на масата.

Белград обаче остава мощно подвластен от Русия, когато става дума за природния газ. Не единствено това, само че и се намира във военно съдействие с Москва. Накратко - Сърбия има голяма изгода от връзките си с Русия и даже да получи участие в Европейския съюз, няма да желае да унищожи мостовете си с Кремъл.

Това основава две успородни действителности за Европейски Съюз, които са доста мъчно съвместими. Сърбия е толкоз огромна и значима, че е от решаващо значение за плана за разширение на съюза, който цели да укрепи и популяризира европейските полезности, непоклатимост и сигурност. Освен това е и толкоз огромна, че е способна да подписва по едно и също време покупко-продажби с Русия, Китай и Европейския съюз - по собствен усет - и да остане в центъра на брюкселския взор.

Това обаче може да се промени.

Макар да поддържа няколко резолюции на Организация на обединените нации, които осъждат нашествието на Русия, тя не глоби Москва и не се причисли към ограниченията, подхванати от Брюксел. Нещо, което страните претенденти за участие се чака да създадат. Новото съглашение за съветския газ може да отдалечи прекомерно доста Сърбия от съюза:

" Ако бъде подписана, договорката ще разбие очакванията на тези, които виждат опция да понижат съветското въздействие в района, " споделя Филип Ейдус - доцент по интернационална сигурност в Белградския университет.

Ейдус предвижда, че Вучич " сигурно ще увери, че остава на пътя към Европейски Съюз и може би към момента чака по-добро предложение от немския канцлер Олаф Шолц. " Въпреки това анализаторът предизвести, че този риск може да има противоположен резултат, защото Европейският съюз сега има други цели. Според него доверието сред двете страни може да бъде трайно накърнено. Дали това би означавало завършек на договарянията за присъединение към алианса, или смяна на метода на Брюксел, следва да забележим. Независимо от това, не може да се отхвърли, че съглашението за газа е мъчно за преглъщане за дипломатите в съюза.

" Притеснени сме, " признава високопоставено публично лице от Европейски Съюз пред CNN. " Постигането на единодушие със страните оттатък Европейския съюз е по-важно отвсякога за страните, които се пробват да удържат на натиска, " добави той, визирайки отпора, който Унгария дава за приемането на глобите.

Според Стивън Блокманс, шеф на отдела за изследвания на Центъра за европейски политически проучвания, от началото на войната алиансът се пробва да пресира трети страни, в това число и Китай, към това да заложат на същия метод към ограниченията против Москва.Ако даже страни, които сега се пробват да се причислят към Европейски Съюз, заобикалят глобите, това дава спомагателна убеденост на новобранците в блока, които се пробват да сторят същото и да устоят на натиска на Брюксел за мощна обща позиция против Кремъл.

Трудностите, които Сърбия основава на Европейския съюз, не се изчерпват с тематиката за глобите.

" Цялата тази обстановка ни тормози доста, тъй като е обвързвана с диалозите за това дали Украйна би трябвало да получи участие, " споделя почитан европейски посланик пред CNN. Киев насочи формалната си кандидатура през март и с това даде началото на развой по приемане, който може да продължи два години даже при цялостна поддръжка.

Някои държави-членки желаят да го ускорят и считат, че разминаванията със Сърбия са причина други страни, които поддържат вижданията на Брюксел, да получат преференциално отношение. Други въобще не желаят Украйна и Западните Балкани да се причисляват, защото се опасяват, че това ще наруша салдото на съюза и ще даде повече мощ на източните страни в блока, който обичайно е доминиран от западните си членки като Германия и Франция.

Всичко това може да звучи нищожно поради войната, която се води на континента, само че нашествието на Путин в Украйна основава опция контурите на картата на европейската сигурност да бъдат изменени.

Финландия и Швеция са на път да се причислят към НАТО, до момента в който Германия е най-яркият образец за страна, повишила доста разноските си за защита. Междувременно Англия работи добре с сътрудниците си макар Brexit и демонстрира, че може да продължи да играе водеща роля в обединявания европейски фронт.

В същото време хоасът и несигурността откриват благоприятни условия пред хора като Вучич. Полезен е и за Брюксел, и за Москва и наподобява сигурен в това, че може да продължи да извлича позитивите и от двете страни.

Европейският съюз бе изправен пред доста компликации с началото на украинската рецесия и задачата да държи 27-те си членки обединени не е по никакъв начин лесна. Фактът, че договорката на Сърбия за нови доставки на съветски газ се случи в същата седмица, в която европейските водачи трябваше да вземат решение за възбраната на вноса на съветска сила, акцентира, че някои неща остават отвън ръцете на Брюксел. С придвижване на времето това може да се трансформира в доста комплициран проблем пред Европейски Съюз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР