В неделя профсъюзът на холивудските сценаристи постигна предварително трудово споразумение

...
В неделя профсъюзът на холивудските сценаристи постигна предварително трудово споразумение
Коментари Харесай

Стачкуващите сценаристи в САЩ постигнаха предварителна сделка със студиата

В неделя профсъюзът на холивудските сценаристи реализира авансово трудово съглашение с огромните студиа - договорка, която се чака да постави завършек на една от двете стачки, които стопираха множеството кино и телевизионни продукции и костваха милиарди на американската стопанска система, оповестява Reuters.    Тригодишният контракт към момента би трябвало да бъде утвърден от управлението на Гилдията на американските сценаристи (WGA), както и от членовете на профсъюза, преди да влезе в действие.    WGA, която съставлява 11 500 кино и телевизионни сценаристи, дефинира договорката като " изключителна " със " значими придобивки и отбрана за сценаристите ".    " Това стана допустимо с помощта на трайната взаимност на членовете на WGA и изключителната поддръжка на нашите синдикални братя и сестри, които се причислиха към нас в продължение на повече от 146 дни ", се споделя в изказване на преговорния комитет в неделя.    Споразумението на WGA, въпреки и значимо, няма да върне Холивуд към нормалната работа, даже и да бъде утвърдено. Въпреки че писането на сюжети може да бъде обновено, профсъюзът на актьорите SAG-AFTRA продължава да стачкува, оповестява още осведомителната организация и напомня:   

“Сценаристите напуснаха работа на 2 май, откакто договарянията стигнаха до задънена улица във връзка с възнагражденията, минималния брой чиновници, потреблението на изкуствен интелект и спомагателните хонорари, които получават сценаристите от известни стрийминг платформи ”.   
Единственият коментар от Алианса на филмовите и телевизионните продуценти, комерсиалната група, представляваща Walt Disney, Netflix, Warner Bros Discovery и други огромни студиа, гласи:     " WGA и AMPTP реализираха авансово съглашение ".     Предложеният контракт към момента е прелиминарен. Преговорният комитет на WGA изяснява, че ще показа детайлности едвам откакто получи окончателния текст. След това договарящите ще гласоподават дали да предлагат съглашението на управлението, което би трябвало да реши дали да го показа на членовете за гласоподаване.    Двойната стачка, блъснала Холивуд, спря производството на филми и телевизионни сериали и докара до непрекъснати повторения на към този момент предавани епизоди на водещи вечерни токшоута. Усилията за обновяване на дневни продукции като " Шоуто на Дрю Баримор ", само че без сценаристи, също се провалиха, защото станаха обект на вълна от рецензии.    По време на митингите не липсва и изразителност от сферата на класовата битка. Сценаристите нападат възнагражденията на ръководителите на медийните студиа, заявявайки, че изискванията на труд са ги затруднили да изкарват прехраната си като междинна класа.   

В същото време отговорите на самите ръководители в допълнение подклаждат недоволството. Главният изпълнителен шеф на Disney Боб Айгър, който неотдавна удължава контракта си, включващ годишен бонус, пет пъти по-голям от главната му заплата, да вземем за пример насочва рецензии към стачкуващите сценаристи и артисти, че " просто не са реалисти " в настояванията си. 
Загубени милиарди     Спирането на работата поради стачката се отразява отрицателно и на операторите на камери, дърводелците, асистентите на продукции и другите членове на екипите, както и на ресторантьорите, цветарите, доставчиците на костюми и други дребни предприятия, които подкрепят филмовата и телевизионната промишленост.    Според оценка на икономиста от Milken Institute Кевин Клоудън загубите се чака да възлязат на най-малко 5 милиарда $ в Калифорния и другите американски индустриални центрове като Ню Мексико, Джорджия и Ню Йорк.    Това наложи четирима високопоставени ръководители на промишлеността - Айгер, основният изпълнителен шеф на Warner Bros Discovery Дейвид Заслав, съизпълнителният шеф на Netflix Тед Сарандос и ръководителят на групата студия на NBCUniversal (CMCSA.O) Дона Лангли, да се включат в договарянията предходната седмица, с цел да оказват помощ за излизането от траялата с месеци невъзможност.   

Както и при предходни стачки на сценаристите, тази пристигна като опит на съсловието да се възползва от новите форми на разпространяване на продукциите. 100-дневната стачка от 2007-2008 година да вземем за пример подчертава частично върху разширението на отбраната на гилдията от " новите медии ", в това число изтеглянето на филми и телевизионни излъчвания, както и наличието, предоставяно посредством безвъзмездни интернет услуги, поддържани от реклами. 
Този път централен въпрос са спомагателните заплащания от страна на стрийминг услугите, които съгласно сценаристите съставляват дребна част от възнаграждението, което биха получили за телевизионно предаване. Те също по този начин желаят да се ограничи ролята на изкуствения разсъдък в креативния развой, защото доста от тях се притесняват, че управленията на студиата ще стартират да им връчват генериран от AI сюжети, който да преработват, като по този метод ще заплащат по-ниски хонорари.    Други пък показват опасения от кражба на интелектуална благосъстоятелност, в случай че съществуващите сюжети се употребяват за образование на изкуствен интелект.       

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР