В неделя предстоят решаващите избори в Турция. Предизборната кампания приключва

...
В неделя предстоят решаващите избори в Турция. Предизборната кампания приключва
Коментари Харесай

Ще стане ли Турция президентска република

В неделя предстоят решаващите избори в Турция.

Предизборната акция завършва на следващия ден и партиите имат финален късмет да се преборят за гласовете на 59 милиона турски гласоподаватели.

За първи път опозицията в Турция насочва мощно предизвикателство към продължаващото 16 години ръководство на Ердоган, чиято цел в неделя е една - да трансформира Турция в президентска република, осведоми NOVA .

Изненадващо: Ердоган привиква избори

Още с влизането в Истанбул ни посреща лика на Ердоган, неговите предизборни плакати са на всеки ъгъл. В центъра на Истанбул партиите една до друга се борят да завоюват гласоподаватели - тук са подредени всички - ръководещата партия, а против нея опозиционните републиканци на Мухарем Индже и отделилите се националисти на Мерал Акшенер.

Скрита камера снима Ердоган да инструктира за "плътното бранене " на гласоподавателите

"Тези избори са решение за сериозен завой в политическото устройство на Турция " , съобщи дипломат Надежда Нейнски.

Тя взе участие в конференция за края на българското европердседателство.

Turkey will vote Sunday in an election that could seriously weaken Recep Tayyip Erdoğan’s rule. The three factors likely to determine the outcome: https://t.co/exiUBgmPJh pic.twitter.com/Av2OeaEq2y
— Brookings FP (@BrookingsFP) June 22, 2018
„ Това са не просто избори, това са избори, които имат един сериозен залог - смяна на политическата система, единият вид е Турция да стане президентска република. Това е съществено предизвикателство за турското общество. Какъвто и да е изходът от вота в неделя връзките с България би трябвало да се развиват”, акцентира Надежда Нейнски.

Ердоган пратил предизборни писма на възпитаници във Виена

Валутна стихия заплашва Ердоган месец преди избор

„ За нас е значимо нашите връзки да се развиват, Турция е значим сътрудник, претендент за участие в Европейски Съюз, член на Алианса, също така в енергийно отношение, Турция е значим сътрудник на България”, сподели тя.

Конференцията с присъединяване на българския дипломат се организира в Босфорския университет, който стана прочут с ареста на към 20 студенти, които стачкуваха против антикюрдската интервенция в Сирия. Около 10 от тях бяха освободени в хода на предизборната акция.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР