В неделя (30.10. срещу 31.10) отново ще трябва да местим

...
В неделя (30.10. срещу 31.10) отново ще трябва да местим
Коментари Харесай

Докога ще сменяме лятно и зимно часово време?

В неделя (30.10. против 31.10) още веднъж ще би трябвало да местим часовниците. А в Брюксел отново би трябвало да се водят диалози за промяната на времето – защото въпросът не е изнемощял от дневния ред. Всъщност той трябваше от дълго време да е към този момент решен – още през 2018 година Европейска комисия предложи да се постави завършек на промяната на лятното и зимното часово време.

Още повече, че от извършеното за задачата онлайн изследване стана ясно, че над 80 % от участвалите 4,6 милиона души желаят точно това. Европейският парламент също поддържа предлагането с огромно болшинство. Това, което към момента липсва, е утвърждението на 27-те страни членки. Но те към този момент от години не подхващат нищо по въпроса.

„ Последната полемика се състоя през 2019 година “, споделя представителят на Европейска комисия Адалберт Янц. „ Топката е в ръцете на страните членки. “ Тя обаче евентуално там и ще си остане – защото явно в европейските столици никой няма предпочитание да се занимава със комплицираната тематика.

Неофициалната позиция на Берлин е, че заради пандемията, войната в Украйна и енергийната рецесия Европа има напълно други грижи. Маркус Фербер от ХСС е корав съперник на непрекъснатите смени на времето и насочва рецензии към бездействието на Европейски Съюз: „ Мога единствено да прикани европейските министри на превоза да се съберат. Изкуственото преместване на часовниците е едно комплициране, което ние се предизвикваме по два пъти в годината. Сега това би трябвало да завърши “.

Въпросът обаче е много по-сложен – защото всяка страна от Европейски Съюз би трябвало да реши за себе си дали нейните жители да живеят напълно по зимното или напълно по лятното часово време. С което проблемите занапред стартират. Ще има ли и отсега нататък една огромна часова зона с общо 16 страни? Или хората, които всекидневно прекосяват границата, с цел да отидат на работа в прилежаща страна, ще би трябвало два пъти да местят часовниците си? Какво ще стане с железниците и летищата? Дали освен това състояние в Испания през зимата ще се развиделява едвам в 10 часа, а в Полша ще се стъмва още в 14,30?

Въпросите са доста. Нищо не е елементарно, само че решения има, счита евродепутатът от Социалдемократическата партия Исмаил Ертуг: „ От страните членки се изисква, в това число и от Европейския парламент, да намерят решение във връзка с промяната на времето. А когато тази промяна бъде анулирана, би трябвало да се положат старания Европейски Съюз да не съставлява килим от кръпки. Изключително парадоксално е, че страните членки въобще не се занимават с казуса “.

Държавите обаче от своя страна насочат искания към Еврокомисията и настояват, че тя по този начин и не е предоставила желаната всеобхватна преценка за следствията от преустановяване на промяната на времето. Брюксел обаче не споделя това разбиране. С други думи, излаз към този момент не се обрисува и вероятността да не се случи нищо повече е много огромна.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР