В не толкова далечно бъдеще учените ще могат да създават

...
В не толкова далечно бъдеще учените ще могат да създават
Коментари Харесай

Пробив на учените! Вече ще могат да се създават поръчкови организми

В не толкоз далечно бъдеще учените ще могат да основават поръчкови организми. Учени от Оксфорд са разкрили нов способ за " пренаписване " на ДНК, оповестява онлайн изданието Engadget.

Новата техника разрешава на експертите да модифицират конфигурацията на дълги поредици ДНК посредством синтетичен еквивалент. В тестванията си, учените са модифицирали гените на бактерии салмонела, с цел да ускорят и покачат качеството на основаната квас.

Учените са съумели да подменят 1557 детайла в 176 гена. Това са много огромни и съществени промени за обикновен организъм. Въпреки това модифицираните бактерии порастват също толкоз бързо и са също толкоз устойчиви като естествените. Не са видяни съществени недостатъци на растежа им.

Техниката е малко по-различна от известния сега способ CRISPR, тъй като разрешава подмяната на по-голям размер ДНК едновременно. Това отваря вратата за по-сериозни модификации на организмите. Според учените всичко това ще помогне за основаването на здрави органи за трансплантация и лекуване на голям брой заболявания. Сред по-авангардните благоприятни условия е даже основаването на компютри от ДНК. Това обаче към този момент остава в по-далечното бъдеще. На учените занапред следва да тестват метода и с по-сложни организми.

Източник: Vesti.bg.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР