В не толкова далечно бъдеще може и да се намери

...
В не толкова далечно бъдеще може и да се намери
Коментари Харесай

Защо твоето ново сърце някой ден може да бъде изработено в космоса

В не толкоз далечно бъдеще може и да се откри решение на извънредно дългите и от време на време безнадеждни описи с чакащи орган за трансплантация от донори.

През 2017 година общо в света са направени към 7600 сърдечни трансплантации, само че хиляди са хората в описите на чакащи за такава интервенция. За да оказват помощ за намиране на решение, някои учени гледат към космоса.

Екипи от лекари се пробват да направи 3D органи в лаборатория, само че със смесени резултати. Проблемът е, че органите със комплицирани вътрешни структури като сърце и белите дробове, са склонни да се срутват под личната си тежест.

Сега, вместо да ги поддържат със комплицирани системи от скелета, някои учени се чудят дали няма да е по-добре да изпратят 3D принтер в космоса, при нулева гравитация, примерно на Международната галактическа станция (МКС), с цел да отпечатат нужните сърца в пространството, оповестяват от BBC News.

Това би било едно доближаване на космоса и медицината, което би могло да се окаже или мрачна нелепост, или да оформи бъдещето на трансплантацията на органи.

Редица учени към този момент изследват концепцията за 3D микрогравитационно отпечатване. Следващата стъпка ще бъде един стартъп, наименуван Techshot, който си партнира с НАСА, с цел да създаде биологичен 3D принтер, който ще бъде изпратен на МКС през май.

Компанията възнамерява да прави към една година опити, които ще дефинират какъв брой добре работи принтерът в пространството. След това компанията ще се концентрира главно върху развиването на сърдечни тъкани, съгласно BBC News.

„ След като тестовите ни протоколи бъдат приключени, ние ще отворим програмата и за външни откриватели, които желаят да употребяват нашето устройство “, споделя вицепрезидентът на Techshot Рич Болинг. След като всички тези проби са направени, Болинг изясни, че компанията ще промени и усъвършенства принтера си, преди да го изпрати назад в космоса, с цел да създава още по-сложни тъкани.

След като всичко се извърши, Techshot се надява да създава сърца и други комплицирани органи за хора в потребност, споделя Болинг за BBC News. Отпечатаните органи освен биха могли да понижат времето за очакване, само че и Techshot се надява, че „ напечатаните “ органи, употребяващи стволовите кафези на получателя, ще подобрят възможностите на тялото да одобри новия орган

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР