В най-престижната категория победи разследващата медия ПроПублика за разкритията си

...
В най-престижната категория победи разследващата медия ПроПублика за разкритията си
Коментари Харесай

Ройтерс, АП, Ню Йорк таймс и Вашингтон пост са сред лауреатите на Пулицър за журналистика

В най-престижната категория победи проверяващата медия " ПроПублика " за разкритията си за дарове и пътувания, които съдии от Върховния съд на Съединени американски щати са приемали от заможни донори, без да ги заявяват
Агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс завоюваха журналистически награди " Пулицър " на гала, състояла се в Ню Йорк. Сред лауреатите са и " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост ", предава Българска телеграфна агенция.

В най-престижната категория - тази за публицистика в интерес на обществеността - обаче победи проверяващата медия " ПроПублика " за разкритията си за дарове и пътувания, които съдии от Върховния съд на Съединени американски щати, изключително съдията Кларънс Томас, са приемали от заможни донори и които са пропуснали да заявяват пред управляващите. Заради тези разкрития Върховният съд одобри поведенчески кодекс.

Ройтерс завоюва две награди. Едната беше в категорията за народен репортаж за серия от журналистически следствия на индустриалната империя на Илон Мъск, а другата беше за фотоси към изключителна вест за фрагментите си от израело-палестинския спор в Газа. Сред фотосите, донесли премията на екипа на Ройтерс, беше кадър, изработен през октомври от фоторепортера Мохамед Салем, показващ палестинка, която е притиснала безжизненото тяло на 5-годишната си племенница в Газа. Тази фотография към този момент завоюва и влиятелната премия " Уърл прес фото " за кадър на годината.

Разследването на Ройтерс в индустриалната империя на Мъск, което получи друга премия " Пулицър " - тази за народен репортаж - разкри случаи на контузии на служащи, получени в хода на работата и един смъртен случай на служащ в ракетната компания на милиардера " Спейс екс ", както и случаи на неприятно отношение към животни в неговата компания за имплантиране на чипове в мозъка " Нюралинк ". Освен това следствията на Ройтерс демонстрираха, шефът на компанията за електрически автомобили " Тесла " е прикривал рискови недостатъци, манипулирал е коли и е споделял чувствителни изображения, записани от " умните " транспортни средства, без знанието на водачите им. Поредицата от репортажи на Ройтерс провокира следствия в Съединени американски щати и Европа и апели за дейности от страна на американските законодатели.

Наградата за народен репортаж Ройтерс показа с " Вашингтон пост ", който пък я завоюва поради подробен разбор на автомата AR-15 и неговата роля в насилието, породено от огнестрелни оръжия в Съединени американски щати. Вашингтонското издание получи оценки в още две категории.

" Ню Йорк таймс " победи в категорията за народен репортаж за отразяването на спора в линията Газа. А журналистката от изданието Хана Дрейър завоюва оценката за проверяваща публицистика за разкритията си за потребление на труда на деца мигранти в Съединени американски щати. Изданието завоюва и в още една категория.

Местното медийно издание " Лукаут Санта Круз ", което е единствено цифрово, победи в категорията за изключителна вест за отразяването на пагубните наводнения в Калифорния през януари 2023 година

Асошиейтед прес завоюва премията за фотографски репортаж за отразяването на миграционните потоци през Латинска Америка към Съединени американски щати.

Отличията " Пулицър " за публицистика се присъждат от Колумбийския университет в Ню Йорк и са кръстени на издателя Джоузеф Пулицър, умрял през 1911 година и оставил пари за учредяването на оценката и за основаване на журналистическо учебно заведение в университета. Първите награди " Пулицър " са връчени през 1917 година

" Пулицър " отличават най-хубавото в публицистиката в 15 категории. В допълнение има и награди в 8 нежурналистически категории, като литература, музика и спектакъл.

Наградата за публицистика в интерес на обществеността носи златен орден за лауреата. Докато останалите категории носят на наградените с тях по 15 000 $

Тази година бордът от Колумбийския университет, присъждащ премията, изиска от претендентите да разкрият дали са употребявали в специалността си изкуствен интелект и довечера заяви, че петима от 45-те финалисти са го правили за репортажите и следствията, с които са кандидатствали за оценката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР