В най-добрия случай използването на ядрени оръжия от страна на

...
В най-добрия случай използването на ядрени оръжия от страна на
Коментари Харесай

Институтът за изследване на войната вижда два сценария за използване на ядрено оръжие

В най-хубавия случай потреблението на нуклеарни оръжия от страна на Русия би замразило фронтовата линия в сегашните ѝ граници, гласи отчетът на ISW

Руският президент Владимир Путин е побързал да анексира нелегално украински територии, с цел да стабилизира Русия и да завоюва време за възобновяване на силите си за идната атака, счита Институтът за проучване на войната (ISW), научаваме от

В отчет на института се споделя:  " Незаконното анексиране на четири украински региона не значи, че Путин се е отказал от декларираната си цел да унищожи украинската държава заради по-малка цел. Ако анексирането стабилизира спора по новите фронтови линии, Кремъл може да възвърне силите си и да възобнови нашествието си в Украйна през идващите години, само че тогава от позицията на по-голяма мощ и териториално преимущество. "

В същото време анализаторите не видяха в  от 30 септември никакви признаци за желанието на Русия неотложно да употребява нуклеарно оръжие против Украйна, в случай че украинската контраатака продължи.

Анализаторите, представени от УНИАН, означават, че руският президент не е показал никакви " червени линии ". Нещо повече, по време на тази война украинските въоръжени сили неколкократно " нарушиха " авансово оповестените от Кремъл " линии ", като нанесоха удари по военни обекти в съветските гранични региони.

Путин желае да замрази спора на сегашната фронтова линия и да даде време за готовност на съветските сили, с цел да бъдат възобновени, заключават анализаторите.

Институтът за проучване на войната обаче показва, че не може да планува по кое време Руската федерация може да употребява нуклеарно оръжие, защото това е " персонално решение на Путин ".

Вместо да заплашва с потребление на нуклеарни оръжия, Кремъл ще се опита да реализира задачите си посредством частична готовност и зимен енергиен напън.

Въпреки това Путин няма да може да стабилизира фронта и да замрази спора с необучени новобранци, показват анализатори.

Все отново, в случай че Путин се опита да удари Украйна с нуклеарни оръжия (напр. офанзива против един или повече градове или сериозна инфраструктура), това няма да принуди Украйна или Запада да се предадат, а по-скоро ще бъде " огромно премеждие ".

Според анализатори Путин разполага с две съществени благоприятни условия за потребление на тактически нуклеарни оръжия: удари по основни наземни информационни линии и командни пунктове, с цел да сковава контранастъплението на ВСУ, и/или удари по огромни концентрации на украински сили наоколо до линията на прикосновение. Въпреки това " едно нуклеарно оръжие няма да бъде решаващо против нито една от тези цели ".

" Путин явно ще би трябвало да употребява няколко тактически нуклеарни оръжия на територията на Украйна, с цел да реализира обилни резултати и да подкопае способността на Украйна да предприеме контраатака. Мащабът на потреблението на нуклеарни оръжия евентуално ще усили риска от ответен удар от страна на Запада, което, от своя страна, ще усили евентуалните загуби, които Путин ще би трябвало да съпостави с краткосрочните изгоди ", се споделя в разбора.

Затова анализаторите показват, че потреблението на нуклеарни оръжия от Русия би било голяма случка за лимитирани облаги, която няма да докара до постигането на декларираните от Путин военни цели.

В най-хубавия случай потреблението на нуклеарни оръжия от страна на Русия би замразило фронтовата линия в сегашните ѝ граници, само че не би ѝ разрешило да завземе цяла Украйна.

Освен това НАТО евентуално ще отговори на потреблението на нуклеарни оръжия от страна на Русия в Украйна с стандартни удари по съветските позиции, се споделя още в отчета.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР