В навечерието на Рождество Христово - на 5 декември т.г.

...
В навечерието на Рождество Христово - на 5 декември т.г.
Коментари Харесай

Галерия „Милениум“ представя изложбата „Непреходни усещания“ на самобитния художник Юрий Ковачев

В навечерието на Рождество Христово - на 5 декември т.г. в столичната изложба „ Милениум “ ще бъде открита независимата галерия „ Непреходни чувства “ на самобитния художник Юрий Ковачев. В експозицията са включени присъщи произведения за майстора на четката като пейзажи, натюрморти, балерини и портрети на български възрожденци. Домакини са Анна и Васил Банови - меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и учител в Националната художествена академия. 

 

Емблематични за Юрий Ковачев са портретите на такива български възрожденци, като Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Гоце Делчев, Яне Сандански и други

 

За тях маестрото споделя: „ С течение на времето съзнавам, че всеки един от тези облици е мощно митологизиран и несъмнено може да се каже, че излъчването им граничи с това на иконите. Това е изцяло разбираемо, защото всички ние имаме духовната потребност от мощни и безспорни водачи. Чрез облиците, които сътворявам, се пробвам да запечатам тъкмо този момент в очите им – мигът от великите каузи, които ни вършат нация с история, с която можем да се гордеем, и момент, който ги прави икони, пред които се покланяме. “.

 

Известният ни живописец заобикаля да разяснява метода, по който основава картините си, защото те са задоволително красноречиви единствено по себе си. Посланията на неговите произведения безапелационно приказват за прочувственото му положение и неведнъж вършат думите безпомощни да изразят напълно неговите безредици, трепети и душевни трептения, подбудени от мощта на вдъхновението и вдъхновяващата мощност.

 

Творенията на Юрий Ковачев ще бъдат изложени в изложба „ Милениум “ – София, бул. „ Витоша “ №89 от 5 декември (когато е формалното разкриване в 19:00 часа) до 5 януари 2024 година. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР