В навечерието на най- духовния български празник- 24 май,записи, запазили

...
В навечерието на най- духовния български празник- 24 май,записи, запазили
Коментари Харесай

Уникални аудио записи с гласовете на старозагорски поети обогатиха фонда на музей Литературна Стара Загора

В навечерието на най- духовния български празник- 24 май,записи, запазили достоверните гласовете на едни от най- положителните поети, писатели и интелектуалци на Стара Загора, бяха дарени на Музей „ Литературна Стара Загора “. Жестът беше изработен от първото извънстолично радио в България- Радио Стара Загора.  
„ Тази година е юбилейна за Радио Стара Загора, което навършва 85 години. На 21 май 1936 година със заповед на Сирак Скитник радиото стартира своята работа. В началото е имало единствено 50 плочи, а първият глас, който е записан е на актрисата Мара Шопова “, описа и.д. шеф Здравко Георгиев. Той добави, че концепцията за дарението на неповторимите записи се родила непринудено след прослушване на запис с гласа на великия Веселин Ханчев. „ Аз дружно с сътрудниците взехме решение, че ще бъде добре да дадем нов живот на тези записи, а най-подходящото място за това е техният дом да бъде в Музей „ Литературна Стара Загора “, изясни разчувствуван Георгиев.  
 24 май ще бъде маркиран в Стара Загора с празнично шествие 24 май ще бъде маркиран в Стара Загора с празнично шествие
Празнично шествие във връзка 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската кни...
За прелестния жест благодари отрасловият зам.-кмет Милена Желева. „ Благодаря на всички работещи в Радиото, които през всички тези 85 години са правили тези записи и са ги съхранявали “,каза още Желева. От думите ѝ стана ясно, че процесът на събиране и цифровизация от ленти на модерни носители на тези над 70 аудио файла, непокътнати в Златния фонд на медията, e лишил към година. „ Записите към този момент са налични в актуалната цифрова среда, което е извънредно значимо. По този метод повече хора ще могат да се допрян до това благосъстояние. Записите ще бъдат налични и на новия атрактивен уебсайт на Музей „ Литературна Стара Загора “, изясни още зам.-кметът.

Специални благодарности изрече и шефът на културната институция Иван Матев, който не скри вълнението си и връчи на Здравко Георгиев особено Свидетелство за подаяние.  
Гостите на събитието се любуваха на рецитал под наслов „ Литературни гласове – оживели във времето ",който напомни творчеството на част от старозагорските поети, изпълнен от Ивелин Керанов.Присъстващите бяха поздравени и от четвъртокласничката Виктория Божкова от СОУ „ Максим Горки “, която извърши на саксофон по несравним метод „ История на една обич “ и „ Веsame Mucho ”.  
 Масово декламираха кирилицата в старозагорско учебно заведение Масово декламираха кирилицата в старозагорско учебно заведение
Състезание по калиграфия, лиричен рецитал и всеобща рецитация на българската писменост се организира в старозагорското СУ „ Христо Смирн...
Със Свидетелство за подаяние беше отличен и първият донор на Музей „ Литературна Стара Загора “, журналистката Росица Ранчева, която е предоставила няколко доста скъпи издания, измежду които образец от истинската стихосбирка на Гео Милев „ Жестокият пръстен “, издадена през 1920 година с достоверен подпис на поета.  
Ценителите на литературата към този момент могат да се насладят гласовете на поетите Иван Мирчев, Веселин Ханчев, Христо Кацаров, Жеко Христов, Иван Груев и други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР