В навечерието на националния празник 13 спирки на градския транспорт

...
В навечерието на националния празник 13 спирки на градския транспорт
Коментари Харесай

Културно-историческото наследство на Стара Загора и региона ще украси автобусни спирки

В навечерието на националния празник 13 спирки на градския превоз в Стара Загора са сложени двустранни винили със фотоси на артефакти от фонда на Регионалния исторически музей (РИМ). „ Това е прелестна самодейност на Община Стара Загора и Регионалния исторически музей. Стара Загора е град на 8 хиляди години и можем да се гордеем с културно-историческото си завещание. Започваме с Новокаменната ера - на винилите са показани разнообразни керамични съдове, има и неповторим, един от най-ранните, календар от Азмашката селищна могила, който съставлява 365 дребни тъмни и светли квадратчета “, описа шефът на музея Петър Калчев. След тази ера на винили ще бъдат показани и артефакти от Каменно-медната и Бронзовата ера, епохата на траките, на римляните и от Средновековието и Възраждането. Според Калчев, в случай че самодейността продължи във времето, ще се покажат и картини на художниците на Стара Загора.
„ Търсим и просветителния темперамент на самодейността. Докато чакат на спирката възпитаници и възрастни, могат да четат и да се срещат с артефакти те на Стара Загора “, изясни заместник-кметът Иванка Сотирова. Винили ще се слагат на общо 23 спирки в града, а концепцията за самодейността е на Виктория Грозева, основен проектант на община Стара Загора. Виниловите платна ще се сменят на няколко месеца.
От на следващия ден в рейсовете и тролейбусите на градския превоз ще продължи самодейността от есента на млади старозагорци за запазване и разпространение на литературното завещание на Стара Загора. През есента можеха да се прочетат “Посвещение “ на Веселин Ханчев, „ Запустяла къща “ на Кирил Христов, „ Защо ми вдъхна “ на Николай Лилиев и „ Стара Загора “ на Стойчо Стойчев “. От 2 март, събота, пасажерите ще могат да прочетат стихотворения на Петко Рачов Славейков, Веселин Ханчев, Янко Димов и Таньо Клисуров, а заглавията остават изненада до на следващия ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР