В навечерието на коледно-новогодишните празници художникът и колекционер Евгени Кучков

...
В навечерието на коледно-новогодишните празници художникът и колекционер Евгени Кучков
Коментари Харесай

Художникът Евгени Кучков подреди изложба в Община Мездра

В навечерието на коледно-новогодишните празници художникът и колекционер Евгени Кучков подреди в Община Мездра независима галерия под наслов „ Спасените картини-II “. Тя е естествено продължение на едноименната галерия, с която Кучков изненада прелестно ценителите на изобразителното изкуство точно на Игнажден предходната година. 
Експозицията включва 28 произведения - живопис, графика и смесена техника: 25 картини на български и задгранични художници от персоналната сбирка на Евгени Кучков, които са реставрирани от него и 3 авторски платна. Преобладават планински, морски и градски пейзажи, само че не липсват  също натюрморти, портрети и нереални картини. Авторството на една част от платната е открито, а на останалите - незнайно. 
В изложбата могат да бъдат видени живописни и графични произведения както на известни български художници като Васил Иванов (1909-1975 г.) - „ Натюрморт “, Владимир Ганецовски (1939-2002 г.) - „ Настроение “, и Димитър Анастасов (1958-2021 г.) - „ Църквата на Яне Сандански “, и на модерни наши художници като Мария Игнатова - „ Иконостас-II ”, Л. Минева - „ Самотна скамейка “, Йорданка Порязова и други, по този начин и на незнайни чуждестранни майстори на четката. Експозицията допълват три картини на Евгени Кучков - пейзажите „ Морски прибой “ и „ Бурно море “, и портретът „ Апостол Петър Рибарят “. 
" С огромно ентусиазъм, с извънредно огромно ентусиазъм, доста обич и самообладание съумях да реституирам тези картини, сподели при откриването на изложбата Евгени Кучков. Получи се от нищо нещо, тъй като те бяха в извънредно неприятно положение. Така че аз се гордея с всяка една от тях. 
Дотук - добре. Но… има един различен миг. Не дай си боже да е скоро, когато ще имам среща със Св. Петър - тези картини, притеснявам се, още веднъж ще бъдат сполетени от неприятна орис. Според мен, отново ще наметнат старите дрипи и ще се озоват там, откъдето са пристигнали - от битаците, контейнерите за боклук… "  
В този ред на мисли, Кучков изрази вяра, че ще доживее да види осъществен плана за реновиране на някогашния снекбар, с цел да може Мездра да се снабди с художествена изложба, с каквато сега не разполага. 
От името на Община Мездра кметът Иван Аспарухов поздрави Евгени Кучков с изложбата и му пожела да е жив и здрав и да продължава да твори, с цел да радва с изкуството си своите фенове. 
Изложбата " Спасените картини-II " може да бъде прегледана всеки работен ден доникъде на м. януари във фоайето на втория етаж в постройката на Община Мездра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР