В навечерието на Коледа за пореден път е била атакувана

...
В навечерието на Коледа за пореден път е била атакувана
Коментари Харесай

Галина Лачева: Солидарни клубове трябва да има във всеки квартал

В навечерието на Коледа за следващ път е била атакувана солидарната къща на самодейността „ Храна, не война “, която един път седмично дава храна на бездомни и нуждаещи се хора.
Набезите върху пространствата , в които работи солидарната самодейност, не са казус, изясни пред БНР Галина Лачева от „ Храна, не война “.



„ Имаме солидарна градина, където отглеждаме част от продуктите, които влагаме в постоянната ни неделна солидарна кухня. Къщичката, която наехме, беше обрана преди няколко месеца . Много огромен грабеж – бяха присвоени общият бойлер, чисто нов, дарен за самодейността, беше откраднат ледник, калорифер, газов, който ни е извънредно необходим в този момент, в студения зимен сезон, принадлежности на доброволци, които оказват помощ за ремонта на къщичката “, описа Лачева.

По сигнала до полицията досега няма развиване, с изключение на многократното предоставяне на едни и същи показания от засегнатите. Преди време сложили камери, само че те били целеустремено унищожени.

„ СОТ се опитахме до прокараме, само че ни споделиха главозамайваща сума, към 600 лв. единствено за съоръжение. СОТ ли да плащаме, наем ли да плащаме, сметки ли по-напред “, уточни Галина Лачева.



Според Лачева през днешния ден са нужни солидарни клубове за битка с неравенствата . По думите ѝ вместо да се заплаща наем, сходна активност би могла да се развива в общински парцели с административни облекчения .

„ А не голям бюрократичен товар, на който са подложени записаните Неправителствени организации. СОТ би могъл да се предлага на преференциални цени, по същия метод за интернет, електричество, вода – това може да освободи повече средства за грижа за хората в потребност . “

„ Вместо общността да ни подритва, би следвало  солидарни клубове като нашия да се самоорганизират във всеки един квартал , във всяко обитаемо място и да се поддържат интензивно от загрижената общност по сходство на читалищата през Възраждането “, разяснява тя.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Снимки: Facebook - „ Храна, не война “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР