В навечерието на Коледа, обединяващ символ на стремежа към повече

...
В навечерието на Коледа, обединяващ символ на стремежа към повече
Коментари Харесай

Вълнуващ финал на 2023-та с Коледния концерт в Бургаската опера в четвъртък

В навечерието на Коледа, сплотяващ знак на устрема към повече естетика – и в световен проект, и в човешките връзки, Държавна опера – Бургас е подготвила вълнуваща музикално-сценична изненада в висока естетическа стойност  – огромен Коледен концерт, под палката на доайена в родното културно пространство – Йордан Дафов, който е притежател на премията " Златен век " на Министерството на културата.
 
Уважаваният диригент е измежду изявените дейци, отличени за приноса си в развиването на културата и одобряването на националната еднаквост. На 21-ви декември, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера маестро Дафов застава зад пулта на концерта, в който ще вземат присъединяване: Владимир Меранлиев, цигулка, оркестър и хор – с диригент Александър Чепанов, както и младите гении от Детски хор " Милка Стоева " с диригент Светла Стоева.
 
Хор " Милка Стоева " е притежател на традициите на дългогодишна хорова школа, с поредност от впечатляващи национални и интернационалните изяви и е притежател на влиятелни награди през годините. Преди по-малко от месец младите артисти от хоровата школа взеха присъединяване в спектакъла на операта " Кармен " от Жорж Бизе на сцената на Операта, през летния сезон участваха в представлението на " Тоска " в Летния спектакъл. Те са чест и мечтан посетител в концертни прояви и постановки на Бургаската опера – като знак на последователност в изкуството.
 
Тринадесетгодишният цигулар Владимир Меранлиев направи своя впечатляващ дебют на сцената на Бургаската опера – на Камерния концерт през м. октомври 2020 година, дружно с Олга Дойкова /цигулка/ и Костадин Кошничаров /пиано/, под палката на Цанислав Петков. Талантливият млад инструменталист, притежател на редица национални и интернационалните награди, впечатли с невероятната за годините си зрялост и самовглъбеност и метафизичен взор върху нотния текст на Йохан Себастиян Бах в осъществяването си на I-ва част от Концерт за цигулка в ла минор на великия предкласик. " За мен изкуството не е нещо нормално ", споделя Владимир, доказвайки това с осъществяванията си, в които се отразява неговата голяма обич и принадлежност към музикалното изкуство.
 
В програмата на Коледния концерт в четвъртък са включени творби на Йохан Себастиан Бах, Георг Фридрих Хендел, Цезар Франк, Адо̀лф Ада̀м, Антонио Вивалди, Франц Грубер, Джей Ливингстън, Джон Ленън,  Панчо Владигеров, Александър Текелиев, Петко Стайнов, Славил Димитров и други, обединени в общия план, зависещ на всеобщото въодушевление, което е подбудено от светостта на идния коледен празник.  Солистични изяви в концертната стратегия ще имат: Илина Господинова /сопран/, Милен Динолов /тенор/ и солистът на Бургаската опера Бранимир Недков /баритон/. Концертмайстор на оркестровия състав ще бъде Ваня Златева, притежател на " Кристално огърлие " - най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци.
 
 Коледен концерт Коледен концерт Източник: Държавна опера-Бургас
 
В празнично украсената зала на Операта ще прозвучат и празнични мелодии: Рапсодия " Вардар " и " Песен " от Панчо Владигеров, " Тиха нощ, свята нощ " – аранжимент – проф. Александър Текелиев, " Алилуя " из ораторията " Месия " от Георг Фридрих Хендел, " Панис Ангеликус " от Цезар Франк, " Зима " из цикъла " Годишните времена " от Антонио Вивалди,  песните " Пак е Коледа " ;  " Бъдни вечер ", " Oh. Holy Night ", " Feliz Navidad ", " Let It Snow " " Santa Claus is coming "   " Silver Bells ", оркестрова пиеса от Жорж Бизе, " Зима " от Славил Димитров, " Adoramus Te " от Йохан Себастиан Бах, " Adeste Fidelis ",  " Hark! The Herald Angels Sing, " War Is Over " oт Джон Ленън.
 
Вдъхновяващ край на празничния концерт ще бъде едно същинско угощение за сетивата – на всички равнища: целият голям артистичен състав на оркестър, хор, детски хор ще бъде допълнен и от танцьорите на Професионален фолклорен отбор " Странджа " с началник Марио Егов. Всички актьори на сцнеата ще изпълнят темпераментната " Ръченица " от Петко Стайнов, притежател на националното съзнание.
 
В музикално-сценичната приказност на 21-ви декември младият цигулар Владимир Меранлиев, солистите,оркестровият и хоровият състав на Бургаската опера, детската хорова групировка " Милка Стоева " и танцьорите от ПФА " Странджа " ще основат празничните акомпанименти на Коледния концерт, които ще не престават да дават тласък и да зареждат с посланията на високото изкуство.
 
И един завладяващ факт, който Йордан Дафов разкри дни преди Коления концерт. На 13 март 1899 година е роден огромният български композитор, считан за актуален класик – проф. Панчо Владигеров. В началото на идващата 2024 година ще честваме 125 години от неговото рождение. Бургаската опера, под диригентството на маестро Дафов, ще има привилегията и достойнството първа да означи бележитата годишнина – преди самото събитие. Именно по тази причина именитият диригент е избрал да бъде изпълнена една емблематична Владигерова творба – рапсодия " Вардар ", която е притежател на най-хубавото от националните музикални обичаи. В рапсодия " Вардар ” със забележителна художествена мощ се преплитат претекстове от българската национална музика с възприятието на родова памет и поклонение пред хубостта на Родината.
 
На прага сме на магичните коледни дни, които ще осветят вътрешните ни пространства и ще ни накарат да греем — раздавайки от своя заряд, посредством споделените страсти на музикалното изкуство! В благословените дни преди Коледа Държавна опера – Бургас пожелава на всички фенове на музикалното изкуствохармония, мир, благополучие и обич – като най-човеколюбивото измерение на Бог, пресътворен в земните каузи! Надяваме се, че и през настъпващата 2024-та година ще бъдете неразделна част от съпреживяването на нашите концерти и спектакли, като продължавате да вярвате в облагородяващата роля на музиката, която прави живота ни по-богат на нюанси и го обагря с дълбочина, хубост и смисъл!
Билети за Коледния концерт – на касата на Операта, каса " Часовника " /работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo
и Eventim -.
 
 Вълнуващ край на 2023-та с Коледния концерт в Бургаската опера в четвъртък Вълнуващ край на 2023-та с Коледния концерт в Бургаската опера в четвъртък Източник: Държавна опера-Бургас
За диригента маестро Йордан Дафов:
Йордан Дафов е един от най-емблематичните представители на актуалната българска диригентска школа, прочут като диригент с висока музикална просвета и почитан поради неповторимата си техника на диригентство. Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. От 1970 до 1971 година като млад диригент взима майсторски клас по разбор, комбинация и хармония при проф. Оливие Месиен в Парижката национална консерватория. През 1966 година стартира като диригент на Варненска филхармония. През 1977 година е артистичен шеф и основен диригент на Бургаска филхармония. В началото на 1981 година става диригент на Софийския филхармоничен оркестър, като по едно и също време с това е и основен диригент на Толбухинския камерен оркестър, който под неговата умела диригентска палка съумява да си извоюва името на един от най-хубавите камерни ансамбли в България. От 1997 до 1999 година е артистичен шеф и основен диригент на Варненска филхармония. Междувременно маестро Дафов води майсторски клас взаимно с Х. Фаберман (САЩ). От ноември 2000 до май 2002 година е шеф и диригент на Софийска филхармония. Познат като диригент във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за Българска национална телевизия и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, " Утринна музика и серенади " (за струнен оркестър), " В профил и анфас " (за огромен симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни сформира, театрална музика. Маестро Дафов е притежател на премията " Златен век " на Министерството на културата. Талантливият и почитан диригент е измежду изявените дейци, отличени за приноса си в развиването на културата и одобряването на националната еднаквост.
 
Александър Чепанов - диригент на хора на Бургаската опера:
Александър Чепанов е роден през 1995 година в град Бургас. От 5-годишна възраст стартира да свири на пиано при Милена Коларова. През 2008 година е признат в НУМСИ " Проф Панчо Владигеров " - Бургас със компетентност пиано, а по-късно стартира да учи оперно пеене при Ксения Драгостинова. От 2014 година е признат в теоритичния факултет на НМА " Проф. Панчо Владигеров " - София, където стартира да учи комбинация при проф. Александър Текелиев, хорово диригентство при проф. Мирослав Попсавов, а по-късно - и оркестрово диригентство при проф. Григор Паликаров. По време на образованието си работи като артист в храм " Св. Александър Невски " и разбъркан хор " Георги Димитров " към НМА - София. През 2019 година работи в Държавен музикален и балетен център " Стефан Македонски " - София и е диригент на хора на храм " Св. Троица ". От ноември 2019 година постъпва на работа в хора на Държавна опера - Бургас, а от 2023 година досега е диригент на хоровия състав.
 
 Вълнуващ край на 2023-та с Коледния концерт в Бургаската опера в четвъртък Вълнуващ край на 2023-та с Коледния концерт в Бургаската опера в четвъртък Източник: Държавна опера-Бургас
За солиста Владимир Меранлиев – цигулка:
Владимир Меранлиев е роден през 2010 год. в Лондон, Англия. Проявява интерес към цигулката на 5-годишна възраст, а на 6 години стартира да получава уроци от госпожа Людмила Иванова, цигулков възпитател с дълголетен опит. Година по-късно е признат в НУМСИ " Проф. П.Владигеров " в гр. Бургас, в което продължава образованието си. Взел е присъединяване както в национали, по този начин и в интернационалните състезания, от които е получил следните награди: 2018 година – Национално съревнование за млади инструменталисти " Върбан Върбанов " - гр. Бургас, България – II – ра награда; 2019 година – Национално съревнование за млади инструменталисти " Музиката на Европа " - гр. Бургас, България – II – ра награда; 2019 година – Втори народен музикален конкурс " Алфред Бинер ” - гр. София, България - II – ра награда; 2019 година – IMKA – Онлайн интернационален конкурс – II – ра награда; 2019 година – XLIV Международен конкурс за цигулари " Проф. Н. Симеонова ”, гр. Хасково, България – II – ра награда; 2020 година – Международен фестивал " Stage4kids ", Хамбург, Германия – Участва в Концерта на спечелилите и получава една от специфичните награди; 2020 година - Национално съревнование за млади инструменталисти " Върбан Върбанов " гр. Бургас, България – I - ва награда; 2020 година – дебютира като солист с Камерния състав на Бургаската опера,  гр. Бургас, България; 2021 година - Национално съревнование за млади инструменталисти " Музиката на Европа " гр. Бургас, България – I - ва награда; 2021 година – VIII Международен Конкурс " Звукът на Времето ", гр. В.Търново, България - I - ва премия, онлайн етап; 2021 година – Napolinova World Violin Competition - Онлайн интернационален конкус – II – ра награда; 2021 година – Nouvelles Etoiles - Онлайн интернационален конкус – I – ва награда; 2022 година – Allegra International Youth Competition – гр. София, България – III – та награда; 2022 година – Национален конкурс и академия за оркестър " Кантус Фирмус " - I – ва премия и присъединяване в заключителния концерт в зала " България ", гр. София, където свири дружно с Веско Ешкенази; 2023 година - Национално съревнование за млади инструменталисти " Музиката на Европа " - гр. Бургас, България – I - ва награда; 2023 година – XXXI Международен Конкурс за композитори, камерни ансамбли и инструменталисти " Музиката и Земята " гр. София, България – Специална премия за виртуозно осъществяване.  Участва в майсторски класове на проф. М. Минчев и проф. А. Данаилова. В момента свири на цигулка, направена през 1969 год. от българския лютиер Найден Ганчев и предоставена за прилагане от госпожа Р. Джагарова
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР