В навечерието на Хелоуин и през месец октомври, който е

...
В навечерието на Хелоуин и през месец октомври, който е
Коментари Харесай

Ужилен клиент: Поръчах електрически скутер, получих слънчеви очила за 1 евро

В навечерието на Хелоуин и през месец октомври, който е разгласен за месец на киберсигурността, ЕПЦ България обръща внимание върху три от измамите, за които от време на време получаваме въпроси от потребителите. Важно е да уточним, че когато става дума за измами, ние няма по какъв начин да спомагаме, тъй като нямаме проверяващи функционалности. Важно е да се обърнете към полицията допустимо най-бързо. Ако сте платили с кредитна или дебитна карта, може да потърсите за подпомагане и вашата банка, с цел да ревизирате дали е допустимо да извършите оборване на заплащането, поучават от ЕПЦ.

За да не попаднете в клопката на онлайн чудовищата, вижте нашите три истории и по какъв начин да се предпазите!

Покупка на кола, която не съществува

Дълго време търсех кола втора ръка. Накрая харесах джип в прочут непознат уебсайт за продажба на коли втора употреба. Цената беше доста по-ниска от същия вид коли, които към този момент бях видял, а и джипът изглеждаше като нов. Търговецът ми изпрати контракт, в който (видях по-късно), че има единствено име на човек/физическо лице, а не на фирмата-продавач. Получих и проформа фактура. Платих незабавно посредством банков превод. Банковата сметка беше е в друга страна, а не там, където трябваше да е колата, само че тогава не обърнах внимание. Джипът трябваше да бъде доставен преди 2 седмици, само че след заплащането към този момент нямам никаква връзка с продавача. Никой не дава отговор нито по телефона, нито през приложението, посредством което до момента си пишехме…

Как да се предпазите от сходен капан?

Когато купувате онлайн кола, която може да коства колкото всичките ви спестявания, е належащо да положите повече старания, с цел да се уверите, че тя в действителност съществува. Ако не можете да отидете персонално в чужбина, изпратете човек на място, с цел да я огледа и ревизира. Дори автомобилът да чака тъкмо вас, този човек ще може да види вредите, драскотините, мотора, цялата й история. Ако продавачът откаже, това може да е знак, че има някакъв проблем.

При сходна покупка, освен колата, само че и заплащането би трябвало да е несъмнено. По опция плащайте посредством кредитна карта, а не по банков път или посредством система за паричен превод, тъй като по този начин преводът е извънредно сложен за следене.

Поръчах електрически скутер, получих слънчеви очила за 1 евро

Видях реклама в обществена мрежа за електрически скутер на извънредно преференциална цена. Направих поръчка и платих незабавно. Три седмици по-късно получих имейл, че стоката е пристигнала в офис на Български пощи. Отидох да получа пратката, само че открих, че вместо скутер, там ме чакат очила. На тях имаше етикет за 1 евро.

Как да не попаднете в сходен капан?

Първото и главно предписание е – инспекция и отново инспекция. Не кликвайте върху уебсайт, който инцидентно е попадал в полезрението ви. Особено в случай че домейнът ви се коства някак чудноват, вътре има всевъзможен тип артикули и всичките са извънредно преференциални. Сравнете цените на определения артикул с тези на други онлайн търговци. Потърсете мнения за определения продавач. И проверете дали адресът на уеб страницата е сигурен – би трябвало да стартира с httpS.

Безплатен код за онлайн игри, който подвига сметката на телефона

Синът ми играе онлайн игри. Негов виртуален другар му дава обещание да му даде спомагателни сили в играта/инструменти, с цел да стигне по-лесно идващото равнище. Той обаче от своя страна би трябвало да му изпрати код, който получава като СМС на своя телефон. Оказва се, че посредством този код може да се генерират покупки или даже онлайн абонамент и сметката ми за телефон стана голяма.

Как да не попаднете в сходен капан?

Говорете с децата си за рисковете от сходни обстановки. Обикновено дружно с кодовете за покупки/абонаменти се получава информация, че те не би трябвало да се дават на трето лице. Опасности се крият и в автоматизираното съгласяване и отбелязване с тикче в дадени полета, което постоянно вършим по инерция и с скука. Колкото и да е досадно, тези текстове би трябвало да се четат, преди да се потвърдят. В противоположен случай освен може да се стигне до нежелана еднократна покупка, само че може да се удостовери и годишен абонамент за дадена услуга/уроци/съдържание. Освен сметката ви за телефон в сходна обстановка може да пострада съществено и кредитната ви карта, в случай че е оставена " вързана “ към профила на детето, с който то играе онлайн.

И още…

Винаги, когато договорката наподобява прекомерно добра, с цел да бъде истина, то най-вероятно не е. Общото и при трите вида недоволства, които получаваме в ЕПЦ България, е че не се прави инспекция и се доверяваме прекомерно елементарно, точно тъй като препоръчаното е доста изкушаващо и считаме, че това е единственият ни късмет за нещо доста мечтано, споделя Соня Спасова, шеф на ЕПЦ България.,,Колкото и да е примамливо, не купувайте нещо единствено, тъй като е по-евтино - значимо е не само да получите най-хубавата оферта, само че тя да не бъде подправена “, припомня Спасова.

И в ЕПЦ България, и в Мрежата ECC-Net постоянно идват недоволства, свързани с измами. Според данните за предходната година междинната сума, платена от потърпевшите приблизително в Европейски Съюз, е била 5562 евро. В офиса на ЕПЦ България сме получавали тъжби за недоставена кола, за която са платени над 40 000 евро. Според данните на Мрежата ECC-Net излъганите превеждат пари най-често посредством банков превод (близо половината от случаите) или заплащат с дебитна или кредитна карта. Секторите, в които потребителите ни сезират най-често за измами, са свързани с финансови услуги, продажба на облекла и обувки или на транспортни средства.

Ето още няколко съвета, които може да оказват помощ да се предпазите от онлайн чудовища:

Не предоставяйте на продавача персонални данни отвън нужните за поръчката имена, адрес и телефон. На търговеца не му трябват данни като ЕГН или номер на персонална карта.

Не кликвайте върху линкове от непознати имейли. Измамниците постоянно изпращат имейли с линкове, които водят до подправени уеб страници. Не им се доверявайте, даже в случай че наподобяват като имейли от известни компании или банки.

Използвайте антивирусен програмен продукт. Той може да ви помогне да се предпазите от вируси и злоумишлен програмен продукт, само че и от уеб сайтове, които могат да бъдат евентуално рискови и даже да бъдат употребени за кражба на вашите данни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР