В навечерието на Денят на будителите, който съвпада с Международния

...
В навечерието на Денят на будителите, който съвпада с Международния
Коментари Харесай

Вегани: Не ни поставяйте под общ знаменател

В навечерието на Денят на будителите, който съответствува с Международния ден на веганството, 1 ноември, отворена общественост от самостоятелни български вегани разгласява апел към медиите и обществеността.

Ето и цялата позиция на веганската организация:

Пишем това писмо по отношение на в последно време ставащата забавна в публичното пространство тематика за веганите и техните не всеки път добре разбрани хрумвания.

Веганството като метод на живот и философия се стреми да изключи, доколкото е допустимо, всички форми на свирепост и употреба на животните за храна, облекло и всевъзможни други цели. Веганите живеят съгласно универсални полезности на правдивост и съчувствие, като ги уголемяват до най-онеправданите човеци в нашето общество - животните.

Веганството е едно от най-бързо растящите през днешния ден придвижвания за обществена правдивост. То се базира на блян към ненасилие - ето за какво задачите му не могат да бъдат реализирани принудително или с безсмислени вандалски прояви.

Във връзка с това ПРИЗОВАВАМЕ медиите да не слагат всички вегани под общ знаменател, както се случва досега. Веганите са разнородна група от хора, обединени от една концепция, и е неправилно да отъждествявате цялото веганско придвижване с избрани персони, организации или спекулативни дефиниции.

ПРИЗОВАВАМЕ също по този начин хората да погледнат оттатък сензациите и предразсъдъците си и да прегледат рационалните причини на веганството. Ние не желаеме да постановяваме принудително почитание и угриженост към животните. Наша цел е да осведомяваме обществото за позитивното влияние на веганството върху животните, околната среда и човешкото здраве. Надяваме се, когато хората са осведомени, да вършат съзнателни избори, отражение на общочовешките етични полезности.

С почитание,

НЕЗАВИСИМИ БЪЛГАРСКИ ВЕГАНИ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР