В навечерието на Деня на народните будители 1 ноември плевенчани

...
В навечерието на Деня на народните будители 1 ноември плевенчани
Коментари Харесай

Плевенчани започнаха препис на История славянобългарска“

В навечерието на Деня на националните будители 1 ноември плевенчани започнаха общ дубликат на " История славянобългарска ". Инициативата е във връзка 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на историята, сложила началото на Българското Възраждане. Преписът ще продължи до 3-ти ноември.

Плевен

Преписът стартира първокласникът Йордан Иванчев от плевенското учебно заведение „ Христо Ботев “. Под диктовката на майка си момчето написа първото изречение - с печатни букви, тъй като в учебно заведение към момента не са учили цялата писменост.
Йордан Иванчев: Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живели на земята е освен потребно, само че и прекомерно потребно.
В конюнктура, напомняща килията в Хилендарския манастир, до 3 ноември всеки искащ може да препише едно или или две фрази от „ История славянобългарска “ в центъра на Плевен. Текстът, който ще бъде пренесен на специфична хартия, е копие на творбата на актуален български език.

Идеята на художника Диян Павлов – Джими, подкрепена от община Плевен, е посредством преписа плевенчани, най-много младежите, да научат и да съблюдават завета на Паисий към българите да преписват и пазят „ Историята “.

Диян Павлов - Джими: По този метод най-малко ще прочетат някоя страничка от „ История славянобългарска “, най-малко този откъс, който препишат. Защото в днешно време надали има един на 10 хиляди индивида, който да е прочел „ История славянобългарска “ цялата.
Когато всички 182 страници бъдат изписани от жителите на града, листата ще бъдат подвързани дружно с подобаваща корица и декорация. Преписът ще бъде възложен на Регионалния исторически музей в Плевен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР