В навечерието на 24 май - Ден на българската азбука,

...
В навечерието на 24 май - Ден на българската азбука,
Коментари Харесай

Откриват изложба във врачанската библиотека

В навечерието на 24 май - Ден на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, в Регионална библиотека „ Христо Ботев "-Враца ще се открие галерия „ ГЛАГОЛИЦАТА - Създаване, Символика и Смисъл на една Свещена писменост и нейните свети елементи”.
На откриването на 23 май от 16 часа жители и посетители на града ще могат да се насладят на графично пресъздадените от Марина Козарска платна, които показват пътя на буквите.
Акценти в изложбата са стадиите на ФИГУРАТА МОДЕЛ на глаголическата писмен знак, през които минава Константин-Кирил Философ при основаването на обособените форми на всяка от буквите. Посетителите ще научат по какъв начин той употребява главните детайли: въздух, вода, огън и земя, с цел да сътвори своя модел като метафизичен и графичен синтез на Вселената. Ще схванат освен пътя и метода, по който са построени старобългарските писмености, само че и хубостта и съдържателността на една изобразителна графично-поетична символика, в която пространството, звездите, изгревът на слънцето, морето и сушата са началото на нейното приземяване до нужното за трайно човешко другарство. Изложбата ще бъде налична за разглеждане до 10 юни в това число.
„ Измислената и основана от Константин-Кирил Философ писменост е едно велико скимване и изобретение, на първо време като концепция на художник със мощно възприятие за основаване на графична идея и като философия. Такова напълно графично и разумно извеждане на формата и знаците от една обща скица не е имало в Световната процедура при основаване на азбука”. Коментар на Светлин Русев, 1984 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР