В навечерието на 2019 година Регионалният исторически музей – Пловдив

...
В навечерието на 2019 година Регионалният исторически музей – Пловдив
Коментари Харесай

Страхотна изненада за пловдивчани!

В навечерието на 2019 година Регионалният исторически музей – Пловдив още веднъж ще зарадва пловдивчани с първокласен стенен календар. Цветното издание е озаглавено " Пловдив в културната история на България ". То показва единение на текст и облици, станали знаци от предишното на безконечния град Пловдив – културна столица на Европа за 2019 година. Календарът е с размери 49 x 66 сантиметра, размерът му е 13 листа, цената му е 9.00 лв. и всеки може да си го закупи от музейните магазини на експозиция " Съединение на България от 1885 година " на пл. " Съединение " №1 и експозиция " Българско Възраждане " на ул. " Цанко Лавренов " №1.

Страниците на изданието описват по какъв начин в средата на ХIХ век Пловдив се издига като водещ нравствен център на българските земи. През този интервал жлищните здания на богатите семейства бележат архитектурния апотеоз на българската възрожденска просвета, а преизградените с техни средства църкви са дело на най-хубавите майстори строители, зографи и дърворезбари. Създаденото през 1850 година Епархийско учебно заведение прераства в първата гимназия и приготвя учители за Мизия, Тракия и Македония и бъдещия нравствен хайлайф на България. След Освобождението в Пловдив се основават първите български културни институти – Народната библиотека и музей, професионалният спектакъл.

В изобразителното изкуство и музиката се зараждат и развиват самобитни школи с национално значение. Реставрацията на Стария град и наситеният с национални културни събития календар трансформират през ХХ век града в място с неподражаема духовна атмосфера. Именно това са историческите причини за избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година Достъпната цена, качеството и историческите обстоятелства трансформират календара в прелестен коледен или новогодишен подарък за всички пловдивчани и другари на града под тепетата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР