В навечерието на 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

...
В навечерието на 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски
Коментари Харесай

БНТ с филм за срещата между Левски и Раковски

В навечерието на 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски българската национална телевизия показа документалният филм „ Свободни на този или на оня свят “. Сюжетът на продукцията среща Апостола Васил Левски с неговия подстрекател Георги Раковски по времето на Първата българска легия в Белград. В функциите на националните ни герои са младите артисти – Марио Василев и Теодор Каракачанов. Режисьор на продукцията е журналистът от Българска национална телевизия – Йордан Димитров:


„ Нямаше по какъв начин да не се опитаме да си представим каква е била тази среща, а и предходната година чествахме и кръгла годишнина на Раковски. А доста българи даже не знаят, че Левски и Раковски са се познавали. Той в действителност Левски се е учил от Раковски. Младите артисти с огромно старание влязоха в тези функции, посланията са доста виновни, доста мощни, текста не трябваше просто да се наизусти, а да се съобщи силата. Филмът е автентичен тъкмо с това, че е жив във взаимоотношението сред игрално и писмено. Този метод допира и младежите, през игралното и обстоятелствата. Да не е лекция. А да я има живата страст и тръпка през душата на артиста. Левски не се е родил теоретичен, с цел да реализира тази дух на смелостта си, той би трябвало да е добър възпитаник. Той е изпитвал благоговение към Раковски и Ильо Войвода. Имал е почитание към тях, учил се е, възхищавал се е. Не си е мислил изначално, че е съдбоносен. Искал е да бъде правоприемник на тези послания, само че през ученето от тези преди него е стигнал до тях. Той е човек като всички нас. “

Филмът съчетава документалното и игралното кино. Ролите са поверени на младите артисти – Марио Василев като Левски и Теодор Каракачанов като Раковски. В лентата са включени и обстоятелства от дневниците на Раковски и Левски. Филмът приключва с посланието и заглавието на кино лентата – „ Свободни на тоя или на оня свят “.

Снимки: БНТ
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР