В Националния план за борба с рака в Република България

...
В Националния план за борба с рака в Република България
Коментари Харесай

Кога България ще има програма за ранно откриване на рак на белия дроб?

" В Националния проект за битка с рака в Република България е планувано и въвеждане на Програма за ранно разкриване на рак на белия дроб. За да започва програмата, е планувано в началото събиране, проучване и анализиране на всички изследвания и данни от други страни по отношение на скрининга за рак на белия дроб и изгодите от използването на нискодозова компютърна томография и/или други способи за ранно разкриване на заболяването преди проявата на нейните признаци. "

Така от здравното министерство дадоха отговор на питане на " По света и у нас " във връзка данните, че поради липса на стратегия за ранно разкриване 70% от заболелите в България схващат късно за заболяването. От министерството разясняват:

" Ранен скрининг се прави при хора сред 55 и 74-годишна възраст, които са пушили най-малко 30 пакетогодини, или тези, които са спрели да пушат през последните 15 години. Една пакетогодина се равнява на 20 изпушени цигари (една кутия) дневно за една година. Провеждане на компютър-томографията обаче не се предлага за скрининг при хора, които не са навършили 55 години или са над 74 години, които са спрели да пушат преди повече от 15 години, или в случай че са налице съществени здравословни положения, които са животозастрашаващи или биха повлияли на противотуморното лекуване ".



На въпрос за какво у нас няма стратегия за ранна диагностика на рак на белия дроб от Министерство на здравеопазването дадоха отговор:

" В момента в България, в обсега на постоянните профилактични прегледи са включени действия за ранно разкриване (скрининг) на рак на гърдата, шийката на матката, простатата и колоректалния рак. Дейностите се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето. "

Попитахме Министерство на здравеопазването за какво новооткритите случаи на рак на белия дроб в Европа понижават, а у нас не.

Ето по какъв начин ни дадоха отговор:

" Тютюнопушенето е най-голямата предотвратима причина за преждевременна смъртност и заболяемост и е обвързвано с развиването на разнообразни ракови локализации – главно на белия дроб, устната празнина, носната празнина и синусите, фаринкса, ларинкса и други, а към 10-15% от рака на белия дроб при непушачи се дължат на пасивното пушене. В Евросъюза пушат приблизително 29% от популацията. Данните от Евробарометър 2021 година сочат, че 38% от хората над 18-годишна възраст в България понастоящем са ежедневни пушачи. Научните данни безапелационно демонстрират, че единствено цялостният отвод може да намали риска от онкологични болести или от обвързвана с тютюнопушенето гибел. "

От Министерство на здравеопазването осведомят още:

" В момента в България в обсега на постоянните профилактични прегледи са включени действия за ранно разкриване (скрининг) на рак на гърдата, шийката на матката, простатата и колоректалния рак. Дейностите се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето.

Регламентирано е в границите на профилактичните прегледи на дами на възраст 50-69 години на всеки 2 години да се организира мамография за скрининг за рак на гърдата.

За скрининг за рак на маточната шийка на дами на възраст 30-40 години се организира профилактичен обзор при експерт по акушерство и гинекология и проучване на цитонамазка.

При мъжете над 50-годишна възраст PSA пробата се прави на всеки 2 години за ранно разкриване на рак на простатата.

Всички горепосочени прегледи се заплащат от Националната здравноосигурителна каса за всички здравноосигурени лица. За осъществяване на профилактични прегледи всеки би трябвало да се обърне към персоналния доктор ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР