В настоящия и предстоящ студ, човек е добре да пъха

...
В настоящия и предстоящ студ, човек е добре да пъха
Коментари Харесай

Яйца балут – най-странното патешко ястие в света

В сегашния и иден мраз, човек е добре да пъха по една пилешка чорба понякога. Тя може да е общоприета – от кокошка; или пък ексцентрична – от неизлюпено пате.

Последното се счита за деликатес на някои места по света, само че несъмнено не е нещо, което всеки желае да опита. На други места пък е улична храна, защото можете да си го вземете в придвижване. Но за балута се твърди, че си коства да се опита макар метода, по който наподобява, тъй като усетът няма еднакъв.

 Inside a Balut - Embryo and Yolk

Дори на тези с стоманен корем може да им стане малко лошичко при типа на яйцето в чинията. За разлика от всяко твърдо сварено яйце, което сте виждали до момента, ястието балут предлага спомагателен бонус: до жълтъка се намира и мъничък, твърдо сварен зародиш на патица.

Гледката на дребното животно вътре в твърдо свареното яйце нормално е призрачен сън, само че във Филипините и другаде в Югоизточна Азия това е един от присъщите кулинарни детайли.

Произходът на яйцето балут датира от 1800-те години и от този момент процесът на приготвянето им не се е трансформирал доста. То е въведено за първи път на Филипините от китайците към 1885 година и от този момент е част от традицията.

Продължавайки напред на всички места, където филипинците мигрират, се развива и огромно търсене и пазар за яйцето.

 Embryo egg of balut

Балут се прави, когато оплодено патешко яйце се инкубира задоволително дълго, с цел да стартира да се образува плодът, нормално сред 12 и 18 дни. Според множеството кулинарни специалисти идеалното яйце е инкубирано в продължение на 17 дни.

Колкото по-дълго трае инкубацията, толкоз по-изразени стават чертите на плода на патето. Условията за инкубация би трябвало да са съвършени, с цел да не се убие плода – в случай че почине преди да е изминал подобаващият интервал от време, яйцето е неефикасно и няма да стане на балут.

След като инкубацията мине, процесът на готвене стартира. Яйцето се сварява твърдо съвсем по същия метод като елементарните яйца, макар че реакцията, която се случва в него, е много друга. Течностите в яйцето, вместо да се втвърдят, се трансформират в нещо като бульон, в който по-късно къкри плода на патицата и жълтъка. Този развой е нещо като приготвянето на чорба в самото яйце, само че вместо да се вари и да къкри в продължение на часове, се получава ослепителен усет за относително малко време.

Когато яйцето е готово, то би трябвало да се изяде незабавно, до момента в който е още топло, и заради съществуването на бульон, наличието би трябвало да се яде напряко от черупката: първо се отпива бульонът, по-късно се изяжда плодът и жълтъкът.

 Balut egg

Ако съумеете да преодолеете външния тип, хората настояват, че цялостното преживяване е прелестно. Всъщност, филипинците считат, че колкото по-изразени са патешките черти на плода, толкоз по-смел е индивидът, който ги яде. Яйцето в по-голямата си част има вкус… на яйце и съгласно тези, които са го опитвали, плодът „ има усет на пиле “.

Балут е най-популярно в Югоизточна Азия, където се подготвя в продължение на доста епохи, макар че блюдото се среща по целия свят. Извън Азия постоянно е обсъждано като храна табу или оригиналност, която не се яде за наслаждение, а за спорт.

Повдигнати са, естествено, и доста етични въпроси, най-очевидно заради съществуването на пачи ембрион, само че също и заради несъответствията в класификациите – в някои страни яйцето балут се смята за яйце, защото пилето към момента не се е излюпило. В други, като Канада, обаче то не се смята за яйце и заради това е подложено на разнообразни условия за етикетиране и търговия.

Въпреки всичките си премеждия, които ястието среща, културата на Югоизточна Азия към момента го уважава и до през днешния ден. То се употребяват като улична храна във Филипините и даже се смятат за възстановителна и лечебна храна за бременни жени…

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР