В наши дни копривата се използва успешно в медицината (народна

...
В наши дни копривата се използва успешно в медицината (народна
Коментари Харесай

Лековито растение се намира навсякъде в България, но рядко го ползваме

В наши дни копривата се употребява сполучливо в медицината (народна и традиционна) - тя е включена в доста аптечни билкови смеси. Важно е да знаете, че не се предлага честото потребление на коприва от хора, които страдат от разширени вени или тромбофлебит, защото растението мощно сгъстява кръвта, усилва доста съсирването ѝ, написа zdrave.to.

На бременните дами е строго неразрешено да ядат коприва, защото това може да предизвика контракции и да аргументи прибързано раждане.

Копривата обаче е незаменима, в случай че би трябвало да спрете кървенето. Използва се и при лекуване на гнойни рани и язви (те се поръсват със стрити на прахуляк листа, изсушени на слънце) - растението има отлични бактерицидни свойства.

Тази билка е в положение да попълни ежедневната потребност на организма от витамини А, С, К, В1, В2, В3 и микроелементи (мед, желязо, калций).

За козметични цели е потребно да миете косата си с запарка от коприва. За да извършите това, вземете 100-150 грама пресни или сушени листа от коприва, залейте ги с един литър вряла вода, добавяйки една супена лъжица мед.

Настоявайте за един час и прецедете. Две-три чаши от отварата се разтварят в леген с топла вода, след което косата се измива. Не е належащо да употребявате шампоан. Косата след тази процедура придобива натурален здравословен искра и става като копринена.

За салати са подобаващи единствено млади листа. Изплакнете, нарежете, прибавете зелен лук, магданоз и копър. Смесете всичко, подправете с растително масло, сол, черен пипер.

Копривата може да се употребява за чорба. Нарежете два картофа на кубчета и гответе в месен бульон. Добавете ситно нарязани листа от коприва и киселец, изчакайте една-две минути, до момента в който заври и отстранете от огъня. Супата може да се подправи с кисело мляко и да се поръси със зелен лук и копър., Сол и черен пипер - на усет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР