В началото сме на активния сезон на кърлежите, а и

...
В началото сме на активния сезон на кърлежите, а и
Коментари Харесай

Страшна напаст плъзна в България, обяви професор Кунчев

В началото сме на дейния сезон на кърлежите, а и освен – и на други членестоноги, които придвижват заболявания, комари и разнообразни типове. Химичната обработка е едно, само че основно е всички площи редовно да се окосяват. Това съобщи пред Нова телевизия доцент Ангел Кунчев, държавен здравен контрольор.

По думите му, кърлежите безусловно дебнат. Те усещат издишвания въглероден двуокис от хората и други животни от десетки метри, заемат уместно място, тъй че минавайки около храстчето или високата трева да се трансферират на нас и да се впият, цитира Нова.

„ Не всяко захапване от кърлеж значи наложително заразявания. Процентът в другите места на страната е друг, само че той не надвишава 2 до 5% инфектирани кърлежи.

Най-често срещаните у нас са лаймската болест. От началото на година към този момент има 10 случая.

Още няма марсилска тресчица, само че се чака да има “, изясни той.

Доц. Кунчев препоръча да се внимава, когато се почистват домашните любимци, защото големият % заразявания става при тяхното разчистване. Кърлежите би трябвало да се смъкват без да се размачкват.

Колкото по-дълго престои кърлежът в тялото, толкоз повече се усилва шансът да съобщи болестта.

По отношение на това дали кърлежът би трябвало да се маха с лекарска помощ, той изясни: „ Зависи какъв брой той е впит. Ако е в ранни етапи – до 1-2 часа, няма никакъв проблем да бъде свален без особени старания. Ако става въпрос за арестуван и надълбоко навлязъл в кожата кърлеж, е по-добре да се обърнем към доктор.

Просто би трябвало със предпазена ръка – с ръкавица или найлон – да се опитаме с леки, поклащащи придвижвания. Хоботчето, с което те се впиват, има така наречен контри, те са направени мъчно да се смъква. Ние трябва да разхлабим това хоботче и да измъкнем кърлежа цялостен “.

При по-сложни случаи той предложи да се потърси лекарска помощ.

Ако кърлежът е инфектиран, нормално на мястото на захапване стартира някакъв развой. При марсилската тресчица той е забележим, при лаймската болест – не чак толкоз.

„ Във всички случаи има зачервяване, което търпи едно особено развиване, по което лекарят може да сложи диагнозата. Има и общи прояви като изнемощялост, температура, само че те са по-общи.

Обикновено при зачервяване това е един от признаците, че може да е станало заразяване “.

Във връзка с първия случай на инфектиран с морбили у нас, доцент Кунчев уточни: „ Аз и сега нямам 100% убеденост дали става въпрос за морбили. Доста са спорни проучванията, които бяха направени.

По-добре да приемем, че е морбили да се вземат всички ограничения. А те са взети.

Следващата седмица изтича оптималният инкубационен интервал от 21 дни и в случай че до тогава не възникне нов случай, можем да счетем, че сме се справили.

Открити са всички контакти на детето както в детската градина, по този начин и в спортния клуб, който посещава, и в дома. Това са към 35-36 души. Знаем техния имунизационен статус. Всички са изцяло ваксинирани.

Аз персонално не чакам някакви неприятни изненади “.

„ Беше предстоящо. В обстановката, в която се намираме -  около нас в Сърбия, Румъния, да не приказваме за Дания, Холандия, има стотици, даже хиляди случаи на морбили. Нямаше по какъв начин да няма някакъв импорт “, изясни той.

Клиничната картина при инфектираното дете е доста лека, което значи, че е допустимо то в действителност да е ваксинирано, с времето леко да е понижен имунитетът. Има 1-2% от хора, които даже да са ваксинирани, не образуват цялостен имунен отговор и е допустимо при тях в лека форма болестта да се прояви.

Детето не е стъпало в чужбина, само че е стъпало в прочут ски курорт, където има чужденци.

Доц. Кунчев сподели, че в последните години се усилват и инфектираните с коклюш. Около 70 са случаите от началото на годината. Всички са с леко протичане на болестта. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР