В началото на зимния период не трябва да пренебрегваме опасността

...
В началото на зимния период не трябва да пренебрегваме опасността
Коментари Харесай

Как да се предпазим от сезонния грип и има ли опасност от нова Ковид вълна?

В началото на зимния интервал не би трябвало да подценяваме заплахата от двойна респираторна зараза от грип и Ковид-19. Това предизвести епидемиологът доктор Христиана Бацелова в ефира на Euronews България.

„ В страните с висок % на имунизирани фактически там към този момент хората живеят като преди пандемията – няма ограничавания и няма висок % на умряли от Ковид-19 “, уточни доктор Бацелова.

По думите ѝ в България също обстановката с вируса е спокойна и не може да се съпоставя с ситуацията от предходната година по това време, само че предизвести, че към момента сме в пандемия, към момента вирусът се пробва по всевъзможен метод да се трансформира, с цел да може да заобикаля от подваксиналния имунитет.

„ През зимните месеци по принцип респираторните инфекции на горните дихателни пътища в действителност доминират, тъй че можем да кажем, че най-вероятно сезонът на Ковид-19 ще съответствува с грипния сезон оттук насетне в нашия живот “, разяснява епидемиологът.
Хората, през които към този момент минава вирусът, не са тези безусловно наивни, от позиция на имунната система, както беше през 2020 година и заради тази причина няма това тежко протичане като при смъртоносния Делта вид.
Д-р Бацелова акцентира, че за имунизираните от Ковид-19 е извънредно значимо да получат бустерна доза от приспособена ваксина.
Най-доброто, което човек може да направи, е да си сложи ваксина, с цел да бъде защитен. Това, че при някои имунизирани се случва да се разболеят, не значи, че имунизациите не са ефикасни. Всъщност, казусът е в самия вирус. Има доста огромно значение по кое време е била сложена последната доза, дали са минали повече от 5-6 месеца да вземем за пример, което понижа имунния отговор.
Д-р Бацелова означи, че към този момент може да се слага бустер на деца над 5 години, а скоро се чака да бъде пусната и ваксина за бебета над 6-месечна възраст.

„ По принцип верният миг за приложение на ваксина против грип е към средата на октомври месец в Северното полукълбо, само че никога не е късно, в случай че човек има предпочитание да се имунизира, да си сложи ваксина “, изясни епидемиологът.

По нейните думи януари-февруари е нормалният интервал на грипната зараза у нас, само че е евентуално още през декември в другите области в страната да стартира нарастване на грипните случаи.

Д-р Бацелова За отбрана от сезонните грипове доктор Бацелова предлага съблюдаване на добра хигиена на ръцете, което включва измиването им с вода и сапун или и с дезинфекциращи материали (под формата на гел или спрей), както и разчистване на телефоните, които също са фактор, тъй като по тях се закачат доста микроорганизми.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР