В началото на следващата седмица в Скопие ще се проведе

...
В началото на следващата седмица в Скопие ще се проведе
Коментари Харесай

Български евродепутати в РСМ за съвместно заседание на ЕП и Събранието

В началото на идната седмица в Скопие ще се организира взаимна среща на Европейския парламент с представители на локалното заседание. В европейската делегация попадат двама български евродепутати и следва да се види дали те ще бъдат позволени на територията на районен съд Македония.

Преди към седмица управляващите в югозападната ни съседка отхвърлиха да позволен евродепутата Андрей Ковачев, с което потвърдиха за съществуването на по този начин наименуван „ черен лист “, в който са включени български жители.

„ В края на януари и началото на февруари 2023 година се популяризира един слух, че РСМ приготвя „ черен лист “ за български и европейски жители, които нямат право да влизат в РСМ въз основа на това, че те не признават македонската еднаквост и език и по тази метод те наскърбяват македонския народ. Тъй като публично те не потвърдиха за този лист, в който влизам аз, Ангел Джамбазки, Милен Врабевски, към оня миг смятах, че това е единствено слух и не може да бъде сериозен “, съобщи пред БГНЕС евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

По-късно се появи информация, че президентът Стево Пендаровски упорствал да има същински подобен лист и е имал среща с премиера, вътрешния министър и службите за неговото правене.

„ Не имах вяра, че това може да е истина “, сподели Ковачев, който предходната седмица на личен тил разбра за съществуването на подобен лист, откакто беше спрян на македонската граница и му бе отказано да влезе, тъй като името му попадало в системата.

„ След мощната реакция на Брюксел, македонските управляващи обявиха, че това не било поради мен, а поради някой различен, който бил с нас, макар че аз бях с човек в колата, който беше пуснат. По тази причина тяхното пояснение е необичайно “, добави евродепутатът от ЕНП.

В началото на идната седмица Скопие ще бъде хазаин на постоянния взаимен парламентарен комитет сред Европейския парламент и Събранието на РСМ. В евроделегацията България ще бъде показана от Ангел Джамбазки и Александър Йорданов. Според информацията в македонските медии най-малко за един от тях се знае, че попада в по този начин наречения „ черен лист “. Какво ще предприеме Скопие следва да забележим.

При всички положения македонските управляващи дължат пояснение за своето държание.

„ РСМ би трябвало ясно да съобщи дали съществува този лист, по кое време е основан, по чия самодейност, на каква основа се взима решение кой да влезе в него и дали те считат да продължат с практиката на „ черните описи “, съобщи Андрей Ковачев, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР