В началото на седмицата Камарата на архитектите в България предложи

...
В началото на седмицата Камарата на архитектите в България предложи
Коментари Харесай

Македонците по-напред от нас в строителството

В началото на седмицата Камарата на архитектите в България предложи промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Част от тях се отнасят точно до фрапантно понижаване на бюрокрацията, респективно и корупцията, при издаването на разрешителни за градеж. В България без значение какво ще строиш се изискват над 170 документа. От КАБ дадоха образец с Германия, където техният брой е едвам 19, като множеството са бланки, които могат да бъдат попълнени на място.

Оказва се, че прилежаща Македония не е доста по-далеч от немския модел, за разлика от нас. От началото на 2016 година там е въведена система, посредством която одобряването на планове и издаването на разрешителни за градеж се прави по електронен път. Нещо повече във всеки един миг вложителят може да наблюдава до каква степен е стигнала неговата дописка и от кой чиновник се обработва.

Подобен способ на утвърждение и издаване на разрешителни за градеж освен е добър за бизнесмените, само че и води до фрапантно понижаване на корупцията. За пръв път методът е въведен в Сингапур. Следват Австралия и Нова Зеландия, а отчасти и в Испания и Франция. До 2020 година всички европейски страни би трябвало да преминат към електронна система за одобрение на документи за градеж, напомня ръководителят на КАБ арх. Борислав Игнатов, защото такава е директивата на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР