В началото на пролетта, по инициатива на Столичния общински съвет,

...
В началото на пролетта, по инициатива на Столичния общински съвет,
Коментари Харесай

Дефибрилаторите на ключови метростанции в София вече работят

В началото на пролетта, по самодейност на Столичния общински съвет, в софийското метро бяха сложени 4 АВД на основни метростанции, оповестяват от Фондация " Първите три минути ". Придобивката подрежда София измежду най-добре уредените и съвременни европейски градове, в които от години се внедряват и развиват стратегии за автоматизирана дефибрилация (ПАД).

Поставянето на 4 АВД на публични места не е самоцел и с него не стартира и не приключва работата по основаване и въвеждане на ефикасни ПАД на територията на Столична община. Усилията на институции, организации, публични персони и експерти се активизират през последните няколко години, с помощта на което още преди началото на 2022 година, в София към този момент имаше няколко АВД с обществен достъп и няколко стотици в административни и офис здания на частни компании.

Служители на " Метрополитен " минаха сполучливо курсове за работа с дефибрилатор . Реализирани бяха и няколко огромни популяризационни акции за 16 октомври - Световния ден на рестартиране на сърцето.

Междувременно, напролет се състоя конференция с присъединяване на представители на столични общински структури, ЦСМП, БЧК, Столична дирекция ПБЗН, Столична дирекция на вътрешните работи, Районен център 112, авторитетни медицински експерти и публицисти, които се сплотиха към концепцията и нуждата от въвеждане на ПАД в гр. София.

Създадена беше Пътна карта за внедряване на стратегия за ранна дефибрилация на територията на Столична община , която предлага консолидиране на съответни стъпки за деяние към обособени посоки във Визия за София: Дългосрочна тактика за развиване на София и крайградските територии до 2050 година

Още над 60 чиновници на Столична община и районните администрации минаха образование и бяха привлечени към идеята за популяризация в общността на смисъла на ПАД за избавяне на живота на потърпевши от сърдечен арест.

Популяризацията измежду жителите е от основно значение за триумфа на ПАД и с цел да бъде привлечено и фокусирано вниманието на обществото върху казуса, беше основан атрактивен видеоклип, който ще бъде възложен за лъчение във всички осведомителни канали на Общината и нейните структури, служби и предприятия.

Всичко това се случи по един от плановете на фондация " Първите три минути " с финансовата поддръжка на Столична община.
 Монтираха дефибрилатори на няколко метростанции в София
Монтираха дефибрилатори на няколко метростанции в София

Дефибилаторите са предопределени за предотвратят неочакван сърдечен арест
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР