В началото на октомври ще бъде подадено искане към Европейската

...
В началото на октомври ще бъде подадено искане към Европейската
Коментари Харесай

Пеканов проговори кога идват парите от Плана за възстановяване

В началото на октомври ще бъде подадено искане към Европейската комисия каква част от вредите от наводненията в Карловско ще бъдат поети от Фонд " Солидарност ". Междувременно националният бюджет може да отдели средства, с цел да подкрепи потърпевшите хора. Това заяви в изявление за Българска национална телевизия служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Във връзка с усвояването на 2,7 милиарда лв. от Плана за възобновяване и резистентност, Пеканов изясни, че в края на август е изпратено първото искане за заплащане към Европейска комисия.

-->

" След завършването на един план на Министерство на вътрешните работи, във връзка с една социална поръчка, която тече сега, само че след завършването му чакаме през есента да получим тези пари. Тези средства са за всички планове, заложени в Плана за възобновяване и резистентност и касаят всички министерства ", съобщи Атанас Пеканов.

Той даде образец с Министерството на нововъведенията и растежа, където към този момент има отворена стратегия за 260 милиона лв. и компаниите може да аплайват за безплатни средства - грантове, за софтуерна рационализация, с цел да могат да цифровизират своите бизнеси.

" До края на годината ще се отворят още две процедури от Министерството на нововъведенията - едната е за възобновими енергийни източници на покривите и фотоволтаици за компаниите. Другата процедура за 200 милиона лв. е за върхови достижения - открития. Това са компании, които са създали открития и от Европейски Съюз им е обещано уверение, че са създали нещо новаторско. Тези две процедури бяха вкарани в ПВУ м.г. по време на служебния кабинет ", уточни Пеканов.

Той добави, че по различен план Министерството на образованието ще стартира градежа на така наречен STEM центрове, където децата ще могат да се учат на естествени науки. Предстои и оповестяването на енергийната успеваемост както за жилищни, по този начин и за нежилищни здания през октомври. Програмата няма да е единствено за саниране на фасадите, а средствата ще отиват и за така наречен надълбоко реновиране, посочи вицепремиерът.

До края на годината би трябвало да се одобряват 22 законодателни ограничения, които се създават сега. След като бъдат финализирани, те ще бъдат импортирани в Народното събрание към средата на октомври, добави Пеканов.

По отношение на европейските средства политическата турбуленция през последната година може да е забавила някои процеси, само че множеството европейски стратегии към този момент са предадени. Някои от тях са утвърдени - за развиване на човешките запаси, обучение, програмата за храни. Това са извънредно значими стратегии, които доближават непосредствено до хората. В развой на довеждане докрай са програмата " Региони в напредък " и Програмата за просвета и нововъведения, добави Атанас Пеканов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР