В началото на миналата седмица по мое разпореждане се взе

...
В началото на миналата седмица по мое разпореждане се взе
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Бойко Рашков ме запозна с баща и син Димитрови, често идваха в кабинета му

В началото на предходната седмица по мое предписание се взе решение за усилване на наличието и инспекциите на ГДБОП Групово дело " Гранична полиция ", Национална агенция за приходите, " Митници ", на Граничен контролно-пропусквателен пункт. Резултатът от тази наша мярка не закъсня. Още в края на седмицата чиновниците на терен съумяха да отсеят автомобил, в който в спални матраци бе намерено рекордно количество 400 кг чист хероин. 

Това сподели вътрешният министър Калин Стоянов, разяснявайки разрушен ли е канал за трафик на дрога със залавянето на рекордното количество хероин от 400 кг на „ Капитан Андреево “ в ефира на Българска национална телевизия. 

По думите му, пътя на автомобила е започвал от Иран, крайната му точка е била Румъния. " Поздравявам сътрудниците, участвали в тази реализация. Анализът на риска е комплицирано мероприятие. По същото време на Кулата е било открито огромно количество кокаин ", сподели още Стоянов. 

Минава ли се елементарно нашата граница? 

" Показахме, че не се минава елементарно българската границата. И няма по какъв начин да приказваме за експериментиране на канал, при изискване, че се транспортират 400 кг хероин. Предстои оперативна издирвателна работа. Следва да установим дали назад във времето този водач и компании са имали сходни прекосявания през границата ", разкри още шефът на Министерство на вътрешните работи. 

Ще вдигнат ли австрийците ветото за Шенген? 

" Успяваме да ги убедим. Това, което вършим, не остава неусетно. Миналата седмица в България бе вътрешния министър на Германия. Такова посещаване не е имало от 2008 година.

По моя покана в четвъртък бе еврокомисар Илва Йохансон. Тези визити бяха за това, за следващ път да реализира изключително висока оценка за нашите резултати и още веднъж да потвърдят своето доверие и цялостна поддръжка България до края на годината да влезе в Шенген по сухопътен път.

Йохансон повтори, че България и Румъния са доста по-подготвени в сравнение с страни, които от дълго време са членове на Шенген. Тя се ангажира да направи всичко допустимо да получим до края на годината дата за приемане на Шенген ", описа Стоянов. 

" Австрийците, обратно във времето, тотално блокираха договарянията за участието ни в Шенген. Причината не е друга, а че към оня миг България не се оправя с незаконната миграция. В момента всички признават, че има голяма смяна.

Мога да ви кажа числа. От началото на годината досега нелегално опити за прекосяване са 8000. За същия интервал предходната година те са над 30 000. Мерките, които предприехме, имат резултат ", сподели още той.  

Скандалите в службите, Министерство на вътрешните работи, Митниците

" Не сме коментирали в конкретика това. Като цяло имаше коментар по отношение на корупционни практики. Но визитите бяха свързани за следващ път да получим висока оценка и поддръжка ", означи Стоянов. 

Използва ли се Министерство на вътрешните работи за почистване на сметки сред партии и лобита?

" Не бих споделил, че в този случай, който имаме от последните дни, службите са употребявани като бухалка. Коментатори задават въпроса: Защо тъкмо в този момент се пристъпва към този случай? Хубаво е да се знае, че такава разработка е стартирала много време обратно. 

В случая, ДАНС и КПКОНПИ, съгласувано със Софийски градски съд, са взели решението и са решили момента, в който следва да се пристъпи към реализация.

Да не внушаваме, че това е направено с някаква цел. Не съм знаел за тази разработка. Министерство на вътрешните работи до последно нямаше информация за това, което правят сътрудниците.

Смятам, че откакто се е работило на такова равнище, никой не би трябвало да знае. Смятам, че сътрудниците ще доведат следствието до край ", безапелационен бе Стоянов.

Познава ли се с татко и наследник Димитрови?

" Да, познавам татко и наследник Димитрови. Често бяха в Министерство на вътрешните работи, дали в кабинета на Рашков, или отвън. Както аз и други чиновници сме ги виждали. По производството, до колкото знам, има много разпитани управителни чиновници. Предполагам, че всеки е споделил кой и по какъв начин се е срещнал и по какъв мотив ", сподели той. 

Контрабандисти ли са?

" За това, дали са контрабандисти, ще стане ясно в границите на производството и следствието. На който и да кажем, че е нарушител, няма по какъв начин да го кажем, тъй като би трябвало да има влезнала в действие присъда. Явно има много доказателствен материал, който води в тази посока.

С тях ме срещна Бойко Рашков. Те бяха хора, които постоянно бяха там, при него. Когато виждаш едни хора при вътрешен министър и вицепремиер, е обикновено да ги приемеш, че те са му някакви близки, с които той има някакъв контакт.

Нормално е по този начин ние да се срещнем с тях. Към оня миг не съм имал подозрения за нещо неправилно ", изясни той. 

" Към оня миг нямаше такава информация, която сътрудниците са създали. Не знам какви са били мотивите за неговите срещи. Чувам че са му давали някаква информация ", добави шефът на Министерство на вътрешните работи. 

" Ако съм бил толкоз непосредствен, колкото се пробват да ме изкарат, може би и аз щях да бъда на някоя от фотосите до господин Рашков ", добави той. 

По думите му близостта му с татко и наследник Димитрови са само само внушения на лъжи.

" Тенев е един от хората, които е бил постоянен клиент на вечеринките при господин Рашков. На тези вечеринки всеки е получавал задача какво, по кое време и по какъв начин да се свърши аз да бъда дискредитиран и да не продължа да бъда вътрешен министър. Важното е, че съм имал информация, която получих, аз и моя екип. И тя се удостовери в хода на досъдебното произвеждане ", изясни той. 

" Още един път ще повторя, че Министерство на вътрешните работи не е взело участие в създаването на ДАНС и КПКОНПИ. Те са хората, които знаят какви доказателства са събрани ". 

" Сигурен съм, че ръководителят на ДАНС не споделя нищо инцидентно. Той споделя една дребна част, което е документирано. Те са наясно какви и какъв брой доказателства са събрани и дали те са задоволителни за внасянето на дело в съда ", сподели още Стоянов. 

Коментирайки свадите към Министерство на вътрешните работи и изказванията, че сегашният основен секретар е забъркан в трафик на мигранти, Стоянов сподели следното:

" Това е тежка репутационна вреда за Министерство на вътрешните работи, ще ни би трябвало известно време с цел да възстановим доверието на българските жители и евроатлантически сътрудници.

По отношение на основния секретар, обратно във времето се появи в пространството информация, от хора които ни подлагат на критика, за това, че във връзка с него има някаква информация - когато има информация тя би трябвало да е тествана и доказана.

Направена е инспекция, няма нищо сходно. По отношение на рецензията от последните дни, даже и от някогашния министър председател Денков, че няма да се оправим с изборите, аз не съм склонен. Точно по този начин се внушава. Няма по какъв начин да работим за който и да е било. Ако някой си мисли, че посредством Министерство на вътрешните работи може да завоюва изборите, грубо се е заблудил. 

Не е човек на ГЕБР или ДПС 

" Може би ви е направило и нас усещане, че от няколко месеца обратно има мощна офанзива против Министерство на вътрешните работи и мен. Може би това е от обстоятелството, че схванаха, че не съм човек, на който те може да вдигнат телефона и да кажат " този, там на това място " ", сподели Стоянов. 

Бил ли е Мартин Божанов предпазен очевидец?

" Няколко пъти го споделих, че единствената работа, която сърба материали против Мартин Божанов Нотариуса, това бе ГДБОП, под мое управление. Това красноречиво приказва. По отношение на това, дали той е бил помощник, това няма по какъв начин да бъде оповестено, тъй като е държавна загадка ", сподели Стоянов. 

" Не съм се чувал с Живко Коцев, откогато се случи всичко това. Загубих доверие сега, в който станахме очевидци на всичко, което излезе ", сподели още Стоянов. 

 

Източници: Българска национална телевизия, " Епицентър "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР