В началото на месец май около 150 учени, адвокати и

...
В началото на месец май около 150 учени, адвокати и
Коментари Харесай

На тайна среща обсъдиха създаването на изкуствен човешки геном

В началото на месец май към 150 учени, юристи и бизнесмени се срещнаха на загадка среща, с цел да обсъдят опцията за основаване на напълно синтетичен човешки геном. Идеята е посредством химични и изкуствени способи да се пресъздаде генетичен материал, който естествено да премине от родителите към децата им.

Въпреки че това би могло да значи голям прогрес за биологичната просвета и публичното здраве, някои специалисти показаха загрижеността си по отношение на етичната страна на концепцията и опасенията си, че толкоз значимо нещо не трябва да се разисква при закрити порти.

Срещата се организира в медицинския лицей на Харвард в Бостън, оповестява Ню йорк таймс. На присъстващите било неразрешено да оповестяват за събитието с изключение на в медиите, само че и в обществените мрежи.

Самият план за неестествен геном носи работното заглавие HGP-Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells или с други думи - тестване на синтетични геноми в клетките. Целта му е да синтезира цялостния човешки геном в клетъчната линия в границите на идващите 10 години.

В начинанието вземат участие международно приетите учени Джордж Чърч, професор по генетика в медицинския лицей на Харвард, Джеф Брук, шеф на Института за системи генетика в Медицинския център Лонгун в Ню Йорк, Андрю Хесел, който е модернист в био- и нанотехнологиите, генетикът професор Нанси Джей Кели и доста други.

В свое изявление Джордж Чърч изяснява, че планът главно има за цел да усъвършенства способността да се синтезират дългите влакна на ДНК за приложимост при животни, растения и микроби. Учените сега са в положение да манипулират ДНК-то в кафези за разнообразни цели, в това число производството на инсулин за лекуване на диабет. Синтезирането на целия геном обаче ще даде опция за доста по-значителни промени.

 На загадка среща разискаха основаването на неестествен човешки геном

Концепцията обаче е атакувана от мнозина други учени с унищожителни рецензии. Те считат, че основаването и използването на неестествен геном няма да спре до медицината. Това, от една страна, ще ни направи по-малко хора, а от друга - може да докара до основаването на необикновено мощно биологично оръжие, изкуствени вируси и доста други закани за човечеството. Основен мотор на тази секта е доцентът по биоинженерство в Станфордския университет Дрю Енди.

Повечето осведомени с плана имат своето мнение за или срещу, само че всички заинтересувани са на мнение е, че каквото и да стане, би трябвало да има полемика по тематиката, която никога да не протича при закрити порти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР