“В началото на месец февруари е направен преглед на одитите

...
“В началото на месец февруари е направен преглед на одитите
Коментари Харесай

Заради ниски заплати: недостиг на одитори в Сметната палата

“В началото на месец февруари е изработен обзор на одитите и се установи, че 57 одитни отчети, през интервала 2016-2021 година, са забавени. 16 от тях са прекъснати, чака се останалите да бъдат признати ”. Това съобщи Горица Грънчарова - Кожарева, изпълняващ пълномощията на ръководител на Сметната палата до избор на нов, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Тя разясни, че през последните шест месеца са били основани условия за " високо движение и действеност на всички равнища " в Сметната палата.

“16-те одитни отчети са прекъснати, тъй като съдържащата информация в тях е изгубила своята новост. От останалите 41 са признати 20, от тях 11 са импортирани, и ще бъдат признати, и останалите 10 ще бъдат признати до края на август ”, сподели още ръководителят на Сметната палата.

Тя оповести, че в интервала 2016-2017 година са освободени 74 инспектора, от които 45 са пенсионирани по искане на работодателя. В интервала 2018 - 2021 година са освободени 158 инспектора, 49 са пенсионираните ”, сподели още тя. “Последните години Сметната палата страда от липса на фрагменти изключително инспектори поради ниските хонорари. Чести пъти след извършените състезания претендентите се отхвърлят. Искали сме от МФ по-високи заплати за тях ”, разяснява Горица Грънчарова.

От Сметната палата припомниха, че няма изпит за инспектори, като за първи път от 10 години се е провел изпит, конто е разрешил на стажант - инспекторите да извършват тази служба.

Директорът на правната дирекция в Сметната палата Мариана Кацарова изясни, че и неналичието на съответна правна помощ е измежду аргументите за закъснение на отчетите. “В миналите шест месеца административно-наказателната активност бележи стабилен растеж, като за съпоставяне през 2022 година са били връчени 94 акта за административни нарушавания, а единствено от януари до юни 2023 година техният брой е 27 ”, акцентира още тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР