В началото на февруари Украйна трябваше да бъде обхваната от

...
В началото на февруари Украйна трябваше да бъде обхваната от
Коментари Харесай

“Ужасени са”. Борбата срещу корупцията убива екипа на Зеленски

В началото на февруари Украйна трябваше да бъде обхваната от третата антикорупционна вълна, чиято жертва трябваше да стане министърът на защитата Алексей Резников. Процесът обаче ненадейно беше спрян, а шефът на военното ведомство се прави, че нищо не се е случило. Украинските медии оповестяват за спора в най-близкото обграждане на президента. С какво са свързани кадровите промени?

Предсрочно уволняване

Резников се оказа в центъра на скандал, обвързван с неколкократно повишени цени на храната за армията. Освен това подчинените му бяха упрекнати в кражба на пари, отпуснати за закупуване на бронежилетки.

Ръководителят на фракцията в Радата на " Слуга на народа " Давид Арахамия публично разгласи на 5 февруари, че шефът на разузнаването Кирил Буданов ще оглави Министерството на защитата - ръководещата партия го одобрила. А Резников ще бъде назначен за министър на стратегическите промишлености.

На идващия ден Арахамия посочи, че това няма да се случи през идната седмица. Членът на Комитета за национална сигурност Генадий Касай изясни: Буданов въпреки всичко би трябвало да бъде уволнен от армията - съгласно украинските закони министър на защитата може да бъде единствено граждански. Депутатът Марияна Безуглая също уточни, че не си коства да се бърза със промяната на военното управление на фона на опасността от съветско нахлуване и подготовката за идната среща в Рамщайн.

Самият Резников твърди, че няма да си върви и никой нищо не му е предложил. И несъмнено не се интересува от поста министър на промишлеността. Между другото “Слуга на народа ” има задоволително гласове за освобождение на министъра, само че не задоволително за ново предопределение.

По-специално, парламентарната група на Дмитрий Разумков " Разумна политика " няма да поддържа преназначаването на Резников заради корупционни кавги. " Ако е почтен, дано работи, където работи. Ако подозираме, дано първо следствието да го разбере ", изясни някогашният ръководител на Радата.

Ход на коня

Според украинските медии оставката на Резников е въведения към уволнението на ръководителя на президентската канцелария Андрей Ермак. Министърът на защитата е негов поддръжник, тъй че макар свадите и нарасналото внимание на Запада към корупцията в Украйна, Резников към този момент не е обиден. А Буданов има директен достъп до Зеленски и Ермак не му би трябвало.

Когато предходната година медиите обсъждаха вероятната оставка на главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни, Буданов също беше един от претендентите за негово място. Украинските медии акцентират, че Зеленски вижда съперник в Залужни. И Буданов му е приветлив, което индиректно се потвърждава от бързото кариерно израстване на разузнавача през последните три години. " Обичам да чувам Буданов. Кирил е страховит човек, експерт ", сподели Зеленски през ноември.

Както и да е, Ермак съумя, в случай че не да анулира, то най-малко да отсрочи оставката на Резников. Но спорът сред него и Арахамия, който също има директен достъп до Зеленски, стана явен. За това се заприказва в края на януари, когато заместник-председателят на фракцията Николай Тишченко, непосредствен другар и кум на Ермак, беше изключен от президентската партия.

Тишченко също се замеси в кавги. И по този начин, в разгара на пандемията от ковид, макар коронавирусните рестриктивните мерки, неговият ресторант “Велур ” продължи да работи, а самият той си спретна празненство в един от киевските хотели. Януарското пътешестване на депутата до Тайланд преля чашата - мнозина се възмутиха, че до момента в който елементарните украинци страдат от военни дейности, „ прислужникът на народа “ почиваше в курорта, криейки се зад дипломатическа задача.

Линии за напрежение

Резников дава изявленията отдясно и отляво, назовава себе си основния родолюбец на Украйна, съпоставя специфичната интервенция с нахлуването на Наполеон в Русия и Втората международна война - в случай че единствено всички биха не запомнили " за яйцата за армията по 17 гривни броя (0,85 лева) ". Вярно, Арахамия, за който се твърди, че води акция против корупцията в Министерството на защитата, също не е непогрешим. По-специално през есента представителят на НАБУ Евгений Шевченко го упрекна в разграбване на филантропична помощ, която по-късно се продаваше в магазините. Един от хората, забъркани в абсурда, Кирил Тимошенко, неотдавна беше уволнен от поста си на заместник-началник на кабинета на президента. Според Шевченко Ермак също е взел участие в измами.

" Във военно отношение Буданов очевидно е по-голям експерт от Резников, само че е допустимо точно това да е попречило на рокадите. Сегашният началник на ГУР е прочут като деятелен уредник на терористични офанзиви и може би от позиция на от позиция на американците той е по-малко управляем “, допуска политологът Александър Дудчак.

Що се отнася до свадите в екипа на Зеленски, съгласно него там доста се опасяват от кадрови чистки. „ Прехвърлят си виновността. Арахамия се пробва да трансферира отговорността на Резников и евентуално на Ермак, само че те се съпротивляваха “, изяснява експертът.

Дори киевските управляващи да открият корупция в Министерството на защитата, тогава инспекторите от Съединените щати са в положение да разкрият всичко, споделя Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към съветското държавно управление. " Зеленски желае да резервира Резников като договарящ със Запада, по тази причина му търси ново място в държавното управление. Той зае изчаквателна позиция, защото сегашната позиция му се коства много комфортна ", твърди политологът.

Той напомни, че в огромните колективи постоянно има линии на напрежение. „ Генералният щаб на ВСУ и Президентството станаха двата съществени центъра на властта. Говореха за конкуренция сред тях през цялата минала година. Друга борба е обвързвана с олигарсите. Третата посока е битката за оцеляването на политическите групи, образувани към Кличко, Тимошенко, Порошенко и други водачи “, изброява специалистът.

Въпреки това идната оставка на Ермак не си коства да се чака - в случай че не се появят съществени компрометиращи доказателства за него, за които в Киев към момента се мълчи. Който и да бъде подложен на негово място, системата ще се дестабилизира, което в сегашните условия Зеленски е по-добре да избегне. И в този момент към този момент има съществено текучество на фрагменти.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР