В началото на декември 2021 г. датската компания Copenhagen Offshore

...
В началото на декември 2021 г. датската компания Copenhagen Offshore
Коментари Харесай

Защо Дания иска да вземе под наем руския остров Шумшу?

В началото на декември 2021 година датската компания Copenhagen Offshore Partners разгласи желанието си да вземе под аренда един от Курилските острови. Датчаните са подготвени да вложат 2,5 милиарда $ в развиването на Курилските острови. Тези вложения ще трансформират района и ще оказват помощ за привличането на други бизнесмени, пишат.

Но какво притегли датчаните към Курилските острови, като се има поради тяхното далечно географско местонахождение? А какво споделят съветските управляващи за отдаването чартърен на необитаеми територии?
 Снимка 558714
Източник:

Забравена земя

Става дума остров Шумшу - най-северната част на Курилския архипелаг. Парче суши с повърхност от 388 km², характеризиращ се с релативно равнинен релеф, както и с бедна флора и фауна.

След икономическата рецесия от 90-те години на предишния век островът няма непрекъснато население. Единствените жители на остров. Шумшу са дребни гризачи, лисици и екип от пазачи на фар, ситуирани тук на ротационен принцип.

Това обаче не постоянно е било по този начин. Айните, коренното население на Курилските острови, в миналото са живели по тези места. С колонизирането на района от Руската империя на територията се появяват първите руско-айнски села. В руско време Шумшу можа да се похвали с огромното село Байково и няколко по-малки села.

През 1945 година за Шумшу избухва огромна борба сред 15 000-ия японски гарнизон и 9 000-ия руски десант. Японски подземни галерии, разрушени танкове и разнообразни укрепления към момента свидетелстват за значимото в миналото стратегическо значение на острова.
 Снимка 255258
Източник:

Скок в бъдещето

Кампанията Copenhagen Offshore Partners има намерение да създава водород на острова посредством електролиза на вода. Предимства на острова в това отношение се дължат на 4 фактора: равнинен терен, липса на население, непосредственост до потребителите и данъчни преференции.

Предполага се, че вятърните генератори ще създават сила за водородния цех. Остров Шумшу се отличава с непрекъснати и много мощни ветрове. А отсъствието на население ще разреши на вложителите да не се опасяват от недоволства за шума от централата и екологичните нарушавания.

Датчаните имат намерение да продават водород на японците. Той се смята за екологично чист източник на сила и набира невероятна известност в развитите страни. Напълно допустимо е част от продукта да бъде продаван и на Китай.

Курилските острови имат преференциален данъчен режим за вложителите. По този метод съветското държавно управление се пробва да развива далекоизточните територии, само че жителите на Русия не се стремят да влагат в толкоз отдалечените територии. Това играе в интерес на датската компания: те ще получат съществено конкурентно преимущество пред останалите търговци на " зелено гориво ".
 Снимка 532881
Източник:

Има ли изгода за Русия?

След като медиите разпространиха новината, настана неспокойствие. Администрацията на област Сахалин се опита да ги успокои, като сподели, че датчаните желаят да наемат единствено част от острова. Въпреки това, защото на остров Шумшу към момента няма население, компанията ще стане негов всемогъщ собственик.

На доктрина Русия може да се възползва от такова съглашение: районът на Далечния изток ще получи вложения, които са толкоз нужни през днешния ден за стагниращата съветска стопанска система. Освен това ще притегли други бизнесмени и ще помогне за развиването на териториите на страната.

Властите обаче се притесняват, че отдаването чартърен на някой от Северните Курилски острови ще добави проблеми в района: южните Курили след Втората международна война са оспорвани от Япония. Споразумение с Дания може да сътвори обстановка, при която азиатска страна също желае да вземе под аренда част от съветска земя, което управляващите в Москва надали ще одобряват.

Все още се водят договаряния за построяването на атомна електроцентрала. Ще забележим къде ще дойдат Дания и Русия скоро. Трябва ли датчаните да получат чартърен остров от Курилски архипелаг в подмяна на вложения или това ще сътвори рисков казус?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР