В началото на 2022 година развитието на двигатели във Формула

...
В началото на 2022 година развитието на двигатели във Формула
Коментари Харесай

Допусна ли Мерцедес грешка със стратегическия си подход във Формула 1?

В началото на 2022 година развиването на мотори във Формула 1 бе замразено, като то ще остане такова до края на 2025 година, след което през 2026 ще навлезят новите елементи. Така преди старта на сезон 2022 производителите имаха алтернатива за решение – бърз и нанедажден или по-бавен, само че устойчив мотор да създадат.

От Рено и Ферари заложиха на по-рисковия метод, което им сътвори много главоболия в хода на годината. Пилотът на Алпин Фернандо Алонсо записа много отпадания поради проблеми в неговия мотор, а също може да се каже и за двамата водачи на Скудерията Шарл Леклер и Карлос Сайнц.

В същото време двамата водачи на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън записаха по единствено едно отпадане в хода на целия сезон. Ръсел не приключи във Англия, където бе забъркан в случая на първия завой, а Хамилтън не финишира в Абу Даби поради проблем в неговата трансмисия.

Клиентите на „ Сребърните стрели “ - Макларън, Астън Мартин и Уилямс също имаха относително малко проблеми в хода на сезона, което подсказва, че елементът на немския производител е много благонадежден. Дали обаче това няма да се окаже неверният метод през идващите три години?

За Ферари и Рено съществуването на механически повреди значи, че те ще могат да вършат промени по своите мотори, чиято цел е подобряването на надеждността. С нейното поправяне ще пристигна и по-доброто показване, на което тимовете, употребяващи тези мотори, ще могат да разчитат. Смята се, че още следващата година водачите на Ферари, Алфа Ромео и Хаас ще разполагат с 30 конски сили повече по отношение на миналия сезон.
 Ферари с 30 конски сили повече през 2023? Ферари с 30 конски сили повече през 2023?
В същото време инженерите в Бриксуърт, където се вършат задвижващите системи на Мерцедес, нямат какво доста да трансформират по своите мотори. Това може да докара до обстановка, в която „ Сребърните стрели “ ще изостанат в идващите три години, защото техните противници ще вършат промени по своите задвижващи системи, до момента в който Мерцедес няма да има тази опция.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages | Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР