В Мурманска област е образувано първото наказателно дело срещу военен

...
В Мурманска област е образувано първото наказателно дело срещу военен
Коментари Харесай

В Русия е образувано първото наказателно дело срещу лекар, отказал да иде на фронта - Свят

В Мурманска област е формирано първото наказателно дело против боен доктор, който отказал да отиде на фронта. Срещу лейтенант Денис Василиев е формирано наказателно дело по част 2.1 от член 332 от съветския Наказателен кодекс (неизпълнение на заповед по време на мобилизация) , заяви ръководителят на правната група " Агора " Павел Чиков, който пази Василев.

Според Чиков приключилият Военномедицинската академия през 2022 година като общопрактикуващ доктор служи в една от военните елементи на Северния флот от предишното лято.

Веднага след назначението си офицерът е подал доклад за уволняване, сподели Чиков, представен от Би Би Си. През септември Василев е бил показан за предварително освобождение от въоръжените сили, само че не е съумял да подаде оставка заради обявената в Русия готовност.

Медицинската работа на Северния флот му предлага да се трансферира на остров Франц Йосиф в Северния ледовит океан. Василиев се съгласява, само че преди заповедта за прекачване в поделението идва друга заповед - да бъде изпратен в зона на бойни дейности, която лекарят отхвърля да извърши заради персоналните си убеждения.

Както отбелязва Чиков, като курсант Василиев работи с военнослужещи, заболели от ковид, за което е награден с орден на Министерството на защитата " За битка с пандемията COVID-19 ".

Мъжът е застрашен от до 3 година затвор за несъблюдение на заповеди по време на готовност. Този член се появява в съветския углавен кодекс през септември 2022 година Законът беше признат от Държавната дума на 20 септември, един ден преди в Русия да бъде оповестена така наречен частична готовност.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР