В мотивите си към вота на недоверие БСП ще представи

...
В мотивите си към вота на недоверие БСП ще представи
Коментари Харесай

БСП ще предложи мерки за справяне с водната криза

В претекстовете си към вота на съмнение Българска социалистическа партия ще показа и съответни решения за справяне с водната рецесия в страната и с нерегламентираното горене на боклуци. Следващата седмица социалистите стартират диалози с парламентарните сили отвън ръководещата коалиция. Мотивите ни къв вота ще бъдат доста обемни - ще посочим освен проблемите, само че и ще предложим съответни решения, разгласи депутатът от левицата Явор Божанков след днешното съвещание на ИБ на Българска социалистическа партия. Той напомни, че социалистите десетки пъти са поставяли проблемите с водата и с мръсния въздух, само че управляващите постоянно са неглижирали въпроса. След внасянето на вота ни на съмнение институциите се активизираха – за жал след дъжд качулка, бе коментарът на Божанков.
В България, продължи депутатит, се рециклира единствено на хартия - всеобщо се горят гуми, масла и кабели, макар че още при покупката на сходни артикули в цената се калкулира и такса преработване. В страната ни действа голяма мрежа от кухи компании, които " перат " произхода на отпадъците, изясни Божанков. Вече е обществено известно, че боклуци потеглят от една страна с един код и влизат в България с различен код - смесени битови, болнични, тонер касети и други рискови боклуци се горят и се третират по неизвестен метод, продължи депутатът. И акцентира, че властта отхвърля да даде информация кой, какъв брой и къде внася отпадък. В същото време разрешава пробното му изгаряне.
За неуспеха на промяната във водния бранш приказва депутатът Атанас Костадинов. Той бе безапелационен, че през последните 10 години съсипването на бранша е било целенасочена политика. Според него източването на язовир " Студена " е траяло и в навечерието на изборите. И попита риторично: " Как ще ни убедите, че служител, зам.-министър, шеф на дирекция или специалист просто е проспал и е разрешил водни количества, които ще доведат до дисбаланс, в случай, че ежеседмично и ежемесечно се прави информация за водния баланс?! "
Последните две години ръководство жънат това, което последните 10 години беше посято в околната среда, добави Костадинов. По думите му развиването на общинската инфраструктура за води е била сменена от проект за концесии, заеми, от интернационалните финансови институции, декапитализиране на сдруженията и приватизация.
Правят се всевъзможни опити дебатът по този жизненоважен въпрос да бъде изопачен, сподели от своя страна зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Крум Зарков. С вотът на съмнение ще сложим въпросите там, където им е място - към третото държавно управление на ГЕРБ, добави той и напомни, че повече от 60 пъти представители на левицата са поставяли в Народното събрание тематиката за въздуха и водата. Срещнахме половинчати отговори, отвращение да се дискутира почтено казуса, а от време на време и откровена надменност. Когато рецесията пристигна и измежду празниците хората останаха на изсъхнало, методът на властта остана същият. Отказът или неспособността да се реши казуса, безапелационното отвращение на отрасловия министър да признае позволените неточности при ръководството на водния запас и съответно във връзка с бент. " Студена ", както и отводът на министър-председателя да регистрира очевидните пропуски в държавната политика в този бранш, водят до търсене на отговорност, а в парламентарната република България отговорност се търси с избор на съмнение, изясни Зарков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР