В мотивите на президента Румен Радев за ветото върху Изборния

...
В мотивите на президента Румен Радев за ветото върху Изборния
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Нямаме машинно гласуване, а избор между две хартиени бюлетини

В претекстовете на президента Румен Радев за ветото върху Изборния кодекс доста тъкмо са посочени неговите недъзи. Такава позиция изрази пред бТВ Надежда Йорданова, народен представител от „ Демократична България “.

Тя разяснява, че е неприемливо от позиция на правовата страна на първо четене да се преглежда един модел на гласоподаване, а при второто – напълно друг.  

По думите й, съгласно гласувания текст към този момент няма избор сред машинно гласоподаване и бюлетини, а избор сред две хартиени бюлетини, едната от които просто е отпечатана от машината за гласоподаване.  

Според нея отводът от машинния протокол е обезсмислил машинния избор. То акцентира, че още веднъж ще има протоколи с доста неточности, което ще подкопае доверието в изборния развой.

Йорданова счита, че това е можело да се избегне, в случай че беше гласувано предлагането на Демократична България за преброителни центрове, където гласовете щяха да се броят  от хора, които не са изморени, за разлика от членовете на изборните комисии.

„ Окончателно взривиха доверието в изборния развой “, счита Йорданова.  
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР