В Москва след продължително боледуване почина Героят на Русия генерал-полковник

...
В Москва след продължително боледуване почина Героят на Русия генерал-полковник
Коментари Харесай

Командващият руските войски в Украйна е мъртъв /снимка/

В Москва след дълготрайно боледуване умря Героят на Русия генерал-полковник Генадий Валериевич Жидко, заяви губернаторът на Хабаровския край, предадоха съветските медии. Той беше на 57 години.
Преди да стартира пълномащабната война в Украйна, Жидко е бил шеф на щаб на съветските въоръжени сили в Сирия. През 2018 година е назначен да командва войските на Източния боен окръг. През 2021 година Жидко пое поста заместник-министър на защитата, а през 2022 година още веднъж стана пълководец на Източния боен окръг на съветската войска.
Малко след началото на съветската инвазия в Украйна и последвалите военни неуспехи, управлението на Руската федерация стартира да отстранява виновни военни водачи от постовете им, като не постоянно обявяваше това обществено.
През април 2022 година командването на съветските войски в Украйна беше поверено на военачалник Александър Дворников, а още в края на май, както заяви Conflict Intelligence Team, командването беше трансферирано на Жидко.
Колко дълго Жидко е управлявал съветската група войски в Украйна не е известно тъкмо. Руската работа на Би Би Си написа, че той е бил отхвърлен от поста през юли 2022 година, само че не прецизира кой е назначен на този пост след него. Министерството на защитата на Руската федерация заяви за назначението на нов командващ едвам през октомври - военачалник Сергей Суровикин.
Може да се допусна, че преди назначението на Суровикин Жидко е траял да командва съветската формация войски в Украйна. През това време - от началото на лятото до началото на есента - съветската войска претърпя поредност от огромни провали на украинска земя. Западните страни включиха Генадий Жидко в санкционните описи след съветското навлизане в Украйна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР