В Москва се открива Международна конференция за Афганистан с участието

...
В Москва се открива Международна конференция за Афганистан с участието
Коментари Харесай

Международна конференция за Афганистан се открива в Москва

В Москва се открива Международна конференция за Афганистан с присъединяване на представители на държавното управление и талибаните по самодейност на Русия. Целта е да се форсира мирният развой и да се постави завършек на продължаващото принуждение в страната.

Новата самодейност е самостоятелна от мирните договаряния в Катар, които се водят от предишния септември.

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи преди дни, че специфичният делегат на страната за Афганистан Залмай Халилзад ще взе участие в срещата. Ще вземат участие също пратеници на Китай и Пакистан.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели през вчерашния ден, че ще е мъчно цялостното евакуиране на американските военни от Афганистан до 1 май съгласно графика, открит от предшественика му Доналд Тръмп.

Талибаните обаче заплашиха с последици, в случай че американските войски не се изтеглят до контрактувания краен период.

Организация на обединените нации няма да изпрати своя делегация на форума в съветската столица.

Ден преди днешната конференция в Москва, генералният секретар на Организацията Антониу Гутериш назначи френския посланик деец Жан Арно за собствен специфичен делегат за Афганистан и района.

Конференцията в Москва ще бъде последвана от среща на районни фактори през първата седмица на април в Турция. След това Организация на обединените нации ще провежда среща на високо ниво за Афганистан по искане на специфичния делегат на Съединени американски щати Залмай Халилзад.

Същевременно насилието в Афганистан не стихва. Трима души бяха убити, а 11 - ранени, при бомбено нахлуване против рейс в Кабул тази заран. Това заяви Българска телеграфна агенция, като цитира Ройтерс и представител на полицията в афганистанската столица.

Друг формален източник заяви, че рейсът е превозвал държавни чиновници.

Вчера вечерта деветима афганистански военни са починали при злополука на хеликоптер в централен Афганистан, заяви министерството на защитата в Кабул, представено от Ройтерс.

Министерството проверява злополуката, станала в провинция Майдан Вардак нощес. Загиналите са членове на екипажа и военни от специфичните сили.

Източник от военновъздушните сили и представител на локалните управляващи съобщили пред Ройтерс, че хеликоптерът бил улучен от ракета при политане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР