В Москва премиерът проведе изключително добри срещи в дух на

...
В Москва премиерът проведе изключително добри срещи в дух на
Коментари Харесай

Ангелкова: Очакваме приход от над 4 милиарда лева от туризъм през летния сезон

„ В Москва министър председателят организира извънредно положителни срещи в дух на доброжелателност, прагматичност, предпочитание да се засилят взаимоотношенията сред България и Русия. И това е необикновен значимо във връзка с туризма, тъй като Русия е един от нашите основни пазари за привличане на оптимално доста туристи ”. Това разгласи министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов ” по Канал 3.

„ Важно е да имаме положителни взаимоотношения във всяка една област, само че желая да подчертая, че във връзка с туризма ние постоянно сме ги имали, и още веднъж с помощта на положителния контакт и положителните взаимоотношения сред премиера Борисов и президента Путин ние успяхме през 2016 година да имаме рекорден растеж на съветските туристи в страната – към 30%. Също по този начин тогава, с помощта на диалог, който беше извършен сред двамата водачи, се започва едно доста тясно съдействие във връзка с сигурността. Така че резултатите от тези старания се виждат и в действителност, съгласно мен, това посещаване беше доста основно и значимо и считам, че министър председателят и президентът Путин показаха ясно своето предпочитание за усилване на взаимоотношенията, за тяхната прагматичност и въобще да вървим напред, тъй че оптимално да осъществяваме плановете от съвместен интерес ”, сподели министърът на туризма.

В какво се показва обаче триумфът на диалозите във връзка с туризма, Ангелкова разясни:

„ За първи път, още веднъж с помощта на поддръжката на премиера Борисов и президента Путин, ние ще имаме идната година – година туризма на Русия в България и година на България в Русия – през 2019-а. Това се случва за първи път и на процедура дава опция на цялата съветска администрация да работи целеустремено към направление България. Това е доста значимо, тъй като по този начин ще притеглим в допълнение интереса на съветските туристи, към това, което предлагаме ”.

Ангелкова разяснява и прогнозите от сектора, че през идния летен сезон се чака фрапантен отлив на съветски туристи.

„ Не считам, че се чака чак толкоз песимистична картина във връзка с съветските туристи. Това, което коментирахме и по време на форума в Санкт Петербург, на който присъствах, и по време на срещите, на които присъствах по време на визитата на премиера Борисов, в действителност още веднъж подчертахме засиления интреес на съветските туристи към България, и това, че България се трансформира във все по-устойчива дестинация във връзка с съветския пазар. Защото се усилват доста и постоянните самолетни линии, за сметка на понижение на чартърните. Което демонстрира резистентност и непрекъснат интерес.

Това, което е предизвикателство е извънредно нападателната ценова политика от страна на Турция, която е нашият директен съперник във връзка с съветския пазар. Там има и държавни гаранции и по информации от съветски туроператори – в Турция се предлага олинклузив в 5-звезден хотел за 10 дни, за към 250-270 $. Ние няма по какъв начин да се борим с тази нападателна ценова политика и по тази причина разчитаме на постоянните взаимоотношения, които имаме в бранша сега. Ако въобще има спад, тъй като е рано да се приказва за това, нашите прогнози са да е към 4%. Това е доста малко и в случай че успеем да задържим тези равнища, ние отново ще посрещнем 550 хиляди съветски туристи ”, изясни министърът.

„ Общата картина, която имаме обаче демонстрира растеж с към 5%, което в случай че успеем да осъществяваме, ще покаже, че страната в действителност става доста устойчива и разпознаваема. Защото оценката, която имаме е, че рядко се случва в 3 следващи години да има такава резистентност на еднакъв пазар, изключително поради цялата геополитическа конюнктура към нас ”.

Извън пазара Русия, Николина Ангелкова изясни, че страната ни има извънредно огромен растеж във връзка с туристите от Германия – над 48% за 2016 и 2017 година Това компенсира спадове от други пазари, защото точно Германия е преди всичко във връзка с летния туризъм в България. Тя разясни, че има растеж и във връзка с полския и чешкия пазар. Румънците, пък са преди всичко, дружно с гърците, общо – за целогодишен туризъм.

„ Обръщаме се и към други пазари с капацитет. От резервации и поръчки за полети вършим разбор, че общият растеж ще бъде към 5%. Приходите от летен туризъм през предходната година бяха 3,7 милиарда лв., значи чакаме това лято да стигнат 4 милиарда и да ги задминат ”, сподели още министърът на туризма.

И добави:

„ Никога България не е била мантра за алкохолен туризъм. България главно е позната като дестинация за фамилен туризъм ”.

Тя разясни, че курортът Сълнчев бряг дава най-вече доходи в държавната хазна – съвсем 1 милард лв. и съгласно нея не трябва да бъде разрушавано с лека ръка нещо, което носи толкоз доходи.

По отношение на акциите за опустошение на преместваеми обекти и други сходни по родното Черноморие, Ангелкова разяснява:

„ Нека не бъркаме спазването на закона с предприемането на едни или други дейности, които биха навредили на туризма. Това, което би навредило на туризма е въвеждането на някакви правила, правила, без те да бъдат разисквани с обществото – при започване на летния сезон, да вземем за пример. Нещо, което да сътвори безпорядък. Примерно – продажбата на пакетите за 2019 година стартира в този момент – и в случай че има неизясненост и неустановеност във връзка с това какво се предлага и че внезапно може да има смяна в разпоредбите, без те да бъдат разисквани, това ще докара до неустановеност и до отлив. Но спазването на разпоредбите изрично усъвършенства качеството на продукта ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР