В московски окръжен съд започна делото срещу американската баскетболна звезда

...
В московски окръжен съд започна делото срещу американската баскетболна звезда
Коментари Харесай

В Москва започна делото срещу звездата от НБА Бритни Грайнър -

В московски областен съд стартира делото против американската баскетболна звезда Бритни Грайнър към четири и половина месеца откакто тя беше задържана по обвинявания в владеене на канабис , съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Грайнър беше задържана през февруари на летище Шереметиево в Москва. Полицията сподели, че тя е пренасяла масло от канабис. Ако бъде приета за отговорна, тя би могла да бъде наказана на до 10 година затвор. По-малко от 1% от обвинените по съветски престъпни каузи получават оправдателни присъди, отбелязва АП.

На авансово правосъдно съвещание при затворени врата в понеделник срокът за задържане под стража на Грайнър беше продължен с още шест месеца до 20 декември.

Задържането и делото на американската атлетка се случиха в миг, когато връзките сред Москва и Вашингтон са на извънредно хладни. Грайнър беше задържана по-малко от седмица преди Русия да изпрати войските си в Украйна, което в допълнение обостри към този момент така и така високото напрежение сред двете страни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли през днешния ден политическа мотивация да е изиграла роля при задържането и започването на правосъдно произвеждане против Грайнър.

" Фактите са, че известната атлетка беше арестувана поради владеене на неразрешени вещества, в които се съдържат наркотични субстанции. Предвид това, задържането ѝ не може да е било политически стимулирано ", съобщи Песков.

Съпругата на Грайнър прикани президента на Съединени американски щати Джо Байдън да обезпечи нейното освобождение и я назова " политическа пешка ".

Коя е Бритни Грайнър

Грайнър е наричана една от най-хубавите баскетболистки на нашето време. Тя е двукратна олимпийска шампионка, двукратна международна шампионка и шампионка на НБА при дамите. В Америка тя играе за тима Phoenix Mercury, а сред сезоните пътува до Русия - с цел да играе в съветската Висша лига за клуба UGMK от Екатеринбург против възнаграждение. Това постоянно се прави от американските баскетболисти, чиито заплати са няколко пъти по-ниски от тези на мъжете спортисти. В Русия, споделя спортистката, й заплащат доста повече, в сравнение с в Съединените щати, отбелязва Би Би Си.

Грайнър е хомосексуална и има брачна половинка в Америка. Спортистката споделя, че не е забелязала хомофобия в Русия, макар че е била предизвестена за нея. През 2019 година в изявление за екатеринбургската телевизия Е1 тя споделя по какъв начин за първи път е споделила на фамилията си, че ще играе в Русия. " Баща ми сподели: " Не, не отивай в Русия, те не обичат американците. Там е неприятно, ще те вкарат в пандиза. " Спокойно отговорих, че мога да отида където си желая. Защото желаех да придобия нов опит ", спомня си Грайнър.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР