В момента в НАСА създават наследник на действащият на Марс

...
В момента в НАСА създават наследник на действащият на Марс
Коментари Харесай

Подробности за новия Марс роувър на НАСА

В момента в НАСА основават правоприемник на настоящият на Марс роувър Curiosity. Апаратът към момента няма име, само че проектите са да стартира да работи след две години. Кен Фарли от лабораторията за реактивни мотори в Пасадена Калифорния, оповестява, че конструкторите към този момент сглобяват хардуера на роувъра и към този момент може да се види по какъв начин наподобява апаратът.

Учените не чакат новата задача да открие действителен живот на Червената планета. „ Смятаме, че това е малко евентуално “, споделя Фарли.

Вместо това от НАСА ще търсят признаци на минал живот – „ евентуални биологични подписи “ – споделя той – „ като органични молекули – квинтесенцията на биологичните подписи “.

Органичните молекули, които към този момент са открити на Марс, не са живи. Но те са предпоставки за живот. Новият роувър евентуално ще откри повече от тях, разпръснати в остарели скали на три милиарда години.
„ Древният Марс е бил доста по-подходящо място за живота, в сравнение с днешният “, споделя Фарли. „ Скалите може би са запазили доказателства за този живот “.

Намирането на биологичните маркери, доказателство за живот на Марс, няма да е елементарно. Космическите лъчи, проникващи през тънката атмосфера на планетата – към един % от тази на Земята – са бомбардирали повърхността на Марс хиляди години.

„ Тези скали са били изложени на интензивна радиация за доста дълготрайно време, а това води до разрушение на органичните молекули “, споделя Фарли.

Роувърът ще вземе десетки скални мостри, ще ги постави в епруветки с размер на химикалка, а по-късно ще ги складира на планетата с цел да бъдат прибрани от по-късна задача. Целта е тези проби да се върнат на Земята за разбор.

Фарли изяснява: „ Трудността да се потвърди съществувал или действителен живот на Марс е голяма. Видовете принадлежности, които можем да изпратим с роувърите са положителни, само че не са съвършени като това, с което разполагате в най-съвременната земна лаборатория. “

Този път роувърът няма да бъде самичък. „ Ние ще изпратим и хеликоптер “, споделя Фарли.
Хеликоптерът е с размер на дрон, с потребен товар от няколко кг, „ акумулатори и мотори в компактна опаковка “.

Машината към този момент се тества, учените би трябвало да са сигурни, че дронът може да се издигне, да се задържи във височина и да се приземи. Устройството е „ значително самостоятелно “, споделя Фарли. „ Не можем да го управляваме с джойстик “.

Но учените ще могат да следят полета посредством камерата на роувъра, която ще го запише.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР