В момента, в който депутатите обсъждат на второ четене актуализация

...
В момента, в който депутатите обсъждат на второ четене актуализация
Коментари Харесай

Радан Кънев към Борисов: Приложете икономическите мерки, които прилага цяла Европа

В момента, в който депутатите разискват на второ четене актуализация на бюджета за 2020 година поради избавителните стопански ограничения за стопанската система на България на правителствтото, евродепутатът Радан Кънев - член на Екологичен потенциал, ЕНП / Демократична България, изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Основното обръщение в него е да се приложат " избавителните стопански ограничения, които ползва цяла Европа. "
В проектът на българкоското държавно управление главната мярка в поддръжка на служащите и работодателите е схемата 60/40, която леко се видоизмени след първото четене на закона. В нея към този момент е планувано да бъдат поети и осигуровките на служащия, които заплаща бизнеса, само че не и тези, които поема служащия.
В същото време най-потърпевши, в резултат на спрялата стопанска система поради разпространяването на ковид, са самоосигуряващите се лица. За тях дъравата е планувала само безлихвени заеми, които могат да се върнат в границите на идващите 10 години. В същото време, самоосигуряващите се в областта на културата пресметнаха, че единствено за един месец от изключителното състояние загубите им възлизат на близо 18 млн. лева
В неделя по време на изключителното съвещание на правната комисия в Народното събрание юрист Валя Гигова, представляваща Висшия адвокатски съвет, настоя да има обезщетение от най-малко една минимална работна заплата за самоосигурените.
В тази връзка в писмото от евродепутатът от ЕНП са препоръчани и незабавни ограничения, които биха спомогнали дребния бизнес, незащитените служащи и самоосигуряващите се хора в България.
Actualno.com разгласява целият текст на отвореното писмо на българския евродепутат Радан Кънев.
" Уважаеми господин Премиер,
Обръщам се към Вас по искане на стотици бизнесмени, самоосигурени лица, български жители и фамилии, бизнес организации, с които имах диалози и срещи единствено през последните дни, с едно обръщение: Приложете избавителните стопански ограничения, които ползва цяла Европа.
На първо място бих желал да Ви уверя, че ограниченията за обществена отдалеченост и закъснение на разпространяването на вируса, колкото и да са тежки за стопанската система, срещат доста схващане и поддръжка. За всички ни е ясно, че животът и здравето на българските жители са безспорна полезност, която не може да бъде нито измервана, нито сравнявана. В цяла Европа, тежката рецесия и трагичната орис на мнозина постановиха съвсем цялостен експертен и политически консенсус за потребността от тези ограничения.
Същевременно всички сме наясно, че тяхната икономическа цена за обособените жители, фамилиите, дребните бизнесмени, бизнеса и националната стопанска система е голяма, а в близка вероятност – и непостижима. Удържането на тези ограничения изисква напълно нова икономическа политика, както на национално равнище, по този начин и за целия Европейски Съюз. Политика, която да не допусне страхът от болестта да прерасне в икономическа суматоха и обезсърчение за бъдещето.
През последните дни, институциите на Европейски Съюз се сплотиха към невиждани стопански ограничения, които да дадат вяра и сигурност на жителите на Европа. Гласът на всички, които призовавахме за европейска взаимност, повишен бюджет и общи гаранции за най-пострадалите от рецесията, беше чут и в Европейския парламент, и в Комисията. Особено мощен е нашият глас в фамилията на ЕНП - обичайният представител на дребния бизнес, на фамилните бизнесмени, на свободните специалности.
Днес, наред с консенсуса за здравната политика, е налице и консенсус за отбрана на жителите от икономическите последствия на рецесията. Както държавните управления на всички страни в Европейски Съюз, по този начин и Европейската комисия и Европейската национална партия изрично декларират, че:
- Специална грижа би трябвало да бъде положена за дребния и фамилния бизнес;
- Подкрепата би трябвало да стигне до всички наранени жители и предприятия;
- Самонаетите лица са обособена уязвима група, която би трябвало да бъде подпомогната;
- Помощта на националните държавни управления и Европейски Съюз не може да се изчерпва единствено с заеми, а следва да включва директни парични помощи и освобождение от данъчни тежести.
За реализиране на тези цели, обособените страни афишират избавителни проекти сред 10 и 30% от брутния си вътрешен артикул, а Европейски Съюз активизира кредитна стратегия от 2.77 трилиона евро, или 15% от съвкупния Брутният вътрешен продукт на страните-членки за 2019г., като 100 милиарда е единствено първичната, незабавна помощ за краткосрочна отбрана на работните места.

Тревогата, с която се обръщам към Вас, е че през днешния ден България не е част от този консенсус. Обявените от Вашето държавно управление ограничения за отбрана на стопанската система, бизнеса и семействата, слагат България в изолираност от общите европейски политики. Те не дават отговор на стандартите на Европейски Съюз нито по мярка (при най-благосклонно пресмятане те не доближават и 4% от БВП), нито по обсег:
- Мярката 60/40 към този момент се потвърди като непостигаща декларираните цели. Интересът на бизнеса към нея, даже след препоръчаните корекции, ще остане нищожен, а съкращенията и болничните нарастват лавинообразно. Няма да дублирам множеството градивни рецензии, отправени както от опозицията в лицето на Обединение “Демократична България ”, по този начин и от работодателските организации. Независимо от някои препоръчани усъвършенствания, тази мярка е явно ориентирана към огромния бизнес, и то единствено към браншове, едва наранени от кризата;
- Мерки в отбрана на дребния и фамилния бизнес, съгласно условията на Европейската комисия и политиката на ЕНП, въобще не са предвидени;
- Над 800 000 самонаети лица са напълно пренебрегнати;
- Туристическият отрасъл, и изключително дребните и фамилни туристически компании са обречени на фалит;
- Завърналите се от страни в Европейски Съюз български жители, които единствено за предходната година внесоха над 1 милиарда евро в българската стопанска система, не срещат никаква подкрепа;
- Родителите, които останаха в домовете си с цел да отглеждат децата си и да предпазят своите възрастни родственици, остават незабелязани от правителството;
- Много дребни компании не престават да имат неиздължени вземания към бюджета.
Тази политика заплашва с изчерпателен банкрут националната стопанска система. Тя поражда боязън и обезсърчение, вместо да дава кураж и вяра в сложни времена. Недостатъчните ограничения и арогантното държание на отрасловите министри уронват дребното доверие на жителите и бизнеса в ръководството и съставляват непосредствена опасност и за здравните ограничения на кабинета и щаба.
И не на последно място, използването на икономическа политика в прорез с рекомендациите и условията на Европейски Съюз изправя страната ни пред риска да остане отвън обсега на европейската взаимност и да не получи поддръжка, каквато ще получат други европейски страни.
Допуснатите неточности са поправими. Но в сегашната обстановка единствено навременната помощ е помощ. Времето за променяна на политиката и вземане предвид с действителностите на рецесията се брои в дни, а не в седмици.
Необходимо е незабавно:
1.Мярката за отбрана на работните места да бъде напълно изменена или допълнена с друга мярка, която да е ориентирана извънредно към дребните предприятия и фамилния бизнес, като за най-засегнатите компании поддръжката доближи 80% от действителните разноски за труд, а не от брутната заплата;
2.На засегнатите предприятия и самонаети лица бъде дадена данъчно-осигурителна почивка, включваща към този момент изискуемите осигурителни заплащания за м. Март. Само по този начин ще се избегне включването им в “черния лист ” на неизрядните длъжници и отпадането им от всички схеми за подкрепяне и кредитиране;
3.На дребните и фамилни предприятия, и изключително тези от сферата на туризма, да бъдат препоръчани директни финансови помощи за запазване на бизнеса и работните места;
4.На родителите, които са в неплатен отпуск и отглеждат дребни деца и възпитаници, да бъдат предоставени директни и безплатни помощи, а не кредити;
5.Всички отговорности на бюджета към бизнеса да бъдат изплатени незабавно;
6.За обезпечените в страни от Европейски Съюз българи да бъде отворена гореща телефонна и онлайн линия на Агенция по заетостта, на която да им бъде обезпечено консултиране за правата им в границите на законодателството на Европейски Съюз. Да бъдат подхванати и незабавни дейности на равнище МТСП за споразумяване на всички висящи осигурителни въпроси с държавите-членки, от които те се завръщат;
7.Да бъде въведена елементарна и ясна стратегия за безлихвено кредитиране на бизнеса и семействата с бюджет надалеч над декларирания 0.5 милиарда лв. и без посредничеството на Българската банка за развиване.
Тази стратегия най-малко беше към този момент неведнъж предлагана, както от “Демократична България ”, политическата мощ, която съставлявам в Екологичен потенциал и групата на ЕНП, по този начин и от други публични организации. Сега не е време за ревнивост и искания за авторство, а за общо изпитание в полза на всички български жители, в което всички да бъдем съпричастни съгласно знанията, силите и позициите си.
Всички, с които съм обсъждал това писмо, и от чието име се обръщам към Вас, са наясно, че избавителните ограничения изискват голямо изпитание за бюджета, издаване на нов дълг и потребление на кредитните линии на Европейската комисия. И всички сме наясно, че досегашната политика на спестявания и ограничения има смисъл само, в случай че през днешния ден положителният кредитен рейтинг на Българската страна бъде употребен за избавление на нейните жители.
Като общество, като нация, като общественост, ние имаме потребност от вяра, от взаимна поддръжка, взаимност и доверие. Моят неизискван съвет е да дадете вяра на българските жители и да потърсите нашето доверие за сложните месеци, които предстоят, с нов, по-хуманен стопански проект, показан от нов финансов министър. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР