В момента темата за енергийната ефективност става все по-актуална. Особено

...
В момента темата за енергийната ефективност става все по-актуална. Особено
Коментари Харесай

Възобновяеми енергийни източници за жилищни сгради в България - има ли почва у нас?

В момента тематиката за енергийната успеваемост става все по-актуална. Особено в подтекста на възходящата инфлация, войната в Украйна и вероятната енергийна рецесия до месеци. Но доколко възобновими енергийни източници за лични потребности са внедрени в новото, първокласно жилищно строителство у нас?

Сложни процедури

Административните спънки са огромни, което на този стадий възпира огромна част от искащите да влагат в различни източници на сила. Документите, които се изискват за фотоволтаичен парк за продажба на електрическа енергия и за лични потребности, са едни и същи. Тъй като България като член на Европейски Съюз би трябвало да се преценява с условията за понижаване на въглеродните излъчвания и % добивана сила от стандартни горива, би следвало да се понижи административната тежест за този вид начинания и да се диверсифицират условията за произвеждане за продажба и това за лични потребности. Има към този момент направени стъпки в тази посока, само че към момента сме надалеч от разрешаването на този проблем. Това е мнението на Диляна Христова, ръководещ управител в NovaCity Group. Компания, която над 12 години специализира в първокласното жилищно строителство.

Все отново е значимо да се означи, че у нас както при клиенти, по този начин и при вложители има значителен интерес към “зелените ” тематики. Този самобитен публичен напън е и една от аргументите процедурите малко по-малко да се облекчават.

Задължителните фактори при внедряване на фотоволтаици

Ако въпреки всичко вложител е решен да употребява възобновима сила в съответен план, е значимо да се имат поради няколко значими фактора.

Първо постройката би трябвало да е проектирана по метод, който да подсигурява градивно слагането на фотоволтаиците на съответните места. Колколкото е по-голяма площта на покрива, на който да се разположат, толкоз по-добре. Това е една от аргументите да този вид уреди да се слагат на покривите на логистичните паркове. Такава мярка не e рентабилна за високи и тесни здания и надлежно съвсем не се употребява при огромни жилищни здания. Въпреки това от NovaCity имат хрумвания за работа в тази посока.

Изключение вършат къщите. Те се характеризират с релативно дребна консумация, не могат да се съпоставят с огромните жилищни здания. Макар площта на покрива също да не е огромна, е допустимо най-малко отчасти доставката на електроенергияот външни източници за къщата да бъде понижена или да доближи равнище, което да я класифицира като „ пасивна къща “.

Енергийна успеваемост и офис здания

За разлика от жилищните здания, повишението на енергийната успеваемост на офис постройките е в много по-напреднала фаза. Това се дължи на няколко фактора, един от които е условието на корпоративните наематели от Западна Европа и Северна Америка за висока енергийна успеваемост или даже за така наречен „ нулеви здания “. Освен санирането на съществуващия сграден фонд, топлоизолиране и слагането на фотоволтаични панели на покривите, които са общоприети способи за повишение на успеваемостта, съществуват и други способи като софтуерно понижаване на потреблението, потребление на въздушните потоци, автоматизиране на достъпа на светлина и др.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР