В момента световния рекорд на Гинес за най-висок мъж на

...
В момента световния рекорд на Гинес за най-висок мъж на
Коментари Харесай

Това ли е най-високият мъж на планетата

В момента международния връх на Гинес за най-голям мъж на света държи 40-годишния Султан Кьосен, който живее в Турция. Със своите 251 см височина той нямаше еднакъв. Досега. Защото един мъж от Гана е новият кандидат за най-голям мъж на планетата.

Той се споделя Сулемана Абдул Самед, по прякор Авуче (което се превежда като " Да вървим " ), от Гана е, на 29 години и има много любопитна история.

След обзор в локална болница неотдавна му споделят, че е достигнал височина от цели 289 см. Това несъмнено би му отредило първото място в класацията на най-високите хора, само че се появила една дребна измама. Клиниката не разполагала с нужните принадлежности за премерване и по тази причина не могла да откри с акуратност височината на Сулемана Абдул Самед.

Преди няколко години той е диагностициран с гигантизъм и от този момент, с цел да се следят затрудненията в резултат на положението му, върви на месечни прегледи. При последното посещаване здравната сестра му споделя, че е надхвърлил сантиметрите на измервателния метър.

Въпреки това обаче тя не се оказва от задачата да дефинира забележителната му височина. Затова вика своя колежка, която от своя страна вика още хора на помощ, които въобще пък не са били готови за сходен сюжет. Медицинските сестри и здравни асистенти обаче се събират и позволяват пъзела за установяване на височината на Сулемана Абдул Самед.

Оказва се, че той е по-висок от множеството къщи в квартала, само че след интензивно търсене се намира подобаваща постройка с задоволително висок дувар, с цел да бъде измерен. Авуче събува чехлите си, направени от автомобилни гуми, и застава обтегнат. За да доближи височината му, негов комшия се качва върху стол. Сред това маркира стената с парче въглен, като след това с измервателна лента е открито, че височината на Сулемана Абдул Самед е цели 2 метра и 89 сантиметра.

Любопитното в неговия случай, както самият той споделя е, че продължава да пораства. " На всеки три до четири месеца аз пониквам... Ако не сте ме виждали три или четири месеца и ме видите, ще забележите, че съм станал по-висок ", споделя Сулемана Абдул Самед пред BBC.

Гигантизмът му стартира да се вижда, когато е едвам на 22 години. Една заран той се разсънва комплициран от чувството, че езикът му се е уголемил до степен, в която му става мъчно да диша обикновено. Тогава той се пробва да се " излекува " с лекарство от аптеката, само че единствено няколко дни по-късно осъзнава, че и други елементи на тялото му са се уголемили. След като фамилията и приятелите му също забелязали скока в растежа, Сулемана Абдул Самед схваща, че последователно се трансформира в колос.

Чак измежду като осъзнава, че бързият му напредък провокира и други затруднения, той взема решение да потърси здравна помощ. Забележим при него е извънредно извитият му гръбнак - един от изявените признаци на неговото положение - синдром на Марфан. Това е генетично заболяване, което визира съединителната тъкан на тялото и води до развиването на извънредно дълги крака, а измежду по-сериозните затруднения са сърдечни недостатъци.

Според лекарите Сулемана Абдул Самед се нуждае от хирургическа процедура в мозъка, с цел да бъде спрян растежът му. Обществената здравна застраховка на Гана обаче не може да я покрие - тя обезпечава единствено главно лекуване. Предизвикателство за Авуче е даже постоянното посещаване в болница за прегледи, защото за всяко той би трябвало да събере към 50 $.

Сулемана Абдул Самед не крие, че поради гигантизма си е стеснен даже и общественият му живот. " Преди играех футбол като всеки различен млад мъж, бях атлетичен, само че в този момент не мога даже да отивам на къси дистанции ", споделя той.

Проблемите обаче не съумяват да пречупят мощния му дух. Авуче е ухилен и не се тормози да се заприказва с хората, които го поздравяват, прегръщат и желаят да се снимат с него. Сега е съсредоточен върху задачата да оправи здравето си, а в бъдеще мечтае да се ожени и да има деца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР